Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kanadského diplomata pôsobiaceho na Kube hospitalizovali: Podozrivé symptómy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

MONTREAL - Najmenej jeden kanadský diplomat pôsobiaci na Kube musel byť hospitalizovaný kvôli nezvyčajným symptómom, ktoré zahŕňali bolesti hlavy a stratu sluchu. V noci nadnes to podľa agentúry DPA potvrdila kanadská vláda. Podľa nej sa lieči aj niekoľko diplomatových rodinných príslušníkov, ktorých postihli rovnaké zdravotné problémy.

K hospitalizácii došlo deň po tom, ako sa objavili správy, že Spojené štáty požiadali dvoch kubánskych diplomatov pôsobiacich vo Washingtone, aby opustili územie USA. Reagovali tak na incidenty, ktoré spôsobili zdravotné ťažkosti americkým diplomatom v Havane. Podľa stredajšieho vyjadrenia hovorkyne amerického ministerstva zahraničných vecí k vypovedaniu kubánskych diplomatov došlo ešte v máji tohto roku. Kubánci sa následne vrátili  naspäť do vlasti.

Poradkyňa kanadskej vlády pre digitálne technológie, Brianne Maxwellová, dnes podľa DPA uviedla, že kanadská vláda aktívne spolupracuje s americkými a kubánskymi úradmi, aby objasnila príčinu nezvyčajných symptómov u diplomatov a ich rodín. Dodala, že kanadská vláda nemá dôvod domnievať sa, že kanadskí turisti na Kube by boli ohrození.

Stanica Canadian Broadcasting Corp citovala odborníkov na tajné služby, ktorí pripustili, že na amerických a kanadských diplomatov mohlo byť namierené tajné zvukové zariadenie, ktoré malo zhromažďovať citlivé informácie. Táto operácia sa však zrejme vymkla spod kontroly.

Agentúra Reuters citovala nemenovaného amerického vládneho predstaviteľa, podľa ktorého sa v priebehu posledných šiestich mesiacov objavili u viacerých pracovníkov ambasády USA v Havane problémy so sluchom a iné symptómy. Niekoľkí museli začať používať načúvacie prístroje. 

Kuba proti vypovedaniu svojich diplomatov z USA protestovala a akúkoľvek zodpovednosť za uvedené prípady odmietla. Vyjadrila tiež pripravenosť spolupracovať pri ich objasnení. "Kuba by nikdy nedovolila, aby bolo jej územie zneužité na činy zamerané voči akreditovaným diplomatom a ich rodinám," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré v noci nadnes vydal rezort diplomacie v Havane.

Viac o téme: KanadaKubaDiplati
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu