Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Záhadné útoky na predstaviteľov USA: Diplomati na Kube padajú ako hnilé hrušky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

WASHINGTON - Spojené štáty začali sťahovať z Kuby viac ako polovicu svojho diplomatického personálu, informovala dnes agentúra DPA. Stalo sa tak po tom, čo sa u amerických diplomatov po "záhadných útokoch" objavili rôzne zdravotné problémy.

Americké veľvyslanectvo na Kube si bude naďalej plniť svoje základné diplomatické povinnosti, ale bežné vydávanie víz bude na neurčito pozastavené, informovali nemenovaní americkí predstavitelia.Spojené štáty zároveň varovali svojich občanov pred cestovaním na Kubu.

Najmenej 21 amerických diplomatov a ich rodiny začali postupne od konca vlaňajška trpieť rôznymi chorobnými príznakmi. Niektorým diagnostikovali mierne poškodenie mozgu, trvalú stratu sluchu či otras mozgu. Iní trpeli žalúdočnou nevoľnosťou, bolesťami hlavy a zvonením v ušiach, alebo sa nedokázali sústrediť či spomenúť si na bežné slovo. Podľa amerických vyšetrovateľov je možnosť, že išlo útoky na zdravie nejakým zvukovým prístrojom.

Kubánsky minister zahraničných vecí Bruno Rodríguez v utorok na návšteve Washingtonu trval na tom, že jeho vláda nemá nič spoločné s neobjasnenými "útokmi" na zdravie amerických diplomatov. Minister šéfovi americkej diplomacie Rexovi Tillersonovi povedal, že Kuba stále nemá žiaden dôkaz, ktorý by vysvetľoval, čo sa stalo v Havane. Tillerson zdôraznil, že je povinnosťou Kuby chrániť diplomatov na svojej pôde, a to bez ohľadu na vinníka.

Viac o téme: DiplomatiUSAKuba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu