Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Prieskum ukázal najväčšie svetové hrozby: Tohto sa bojíme

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

WASHINGTON - Za jednu z najväčších hrozieb pre spoločnosť považujú ľudia militantnú organizáciu Daeš, ale aj klimatickú zmenu. Vyplýva to z dnes zverejnených výsledkov prieskumu, ktorý vykonal od februára do mája inštitút Pew Research Center na vzorke takmer 42.000 respondentov z 38 krajín. O jeho výsledkoch informovala agentúra DPA.

Takzvaný Daeš ako vôbec najväčšiu hrozbu vnímala väčšina ľudí pochádzajúcich z niektorej z 18 krajín vrátane Spojených štátov, Nemecka, Francúzska a Austrálie. Klimatickej zmeny sa najviac obávali respondenti žijúci v 13 krajinách vrátane Kanady, ale aj štátov ležiacich v južnej Afrike a Latinskej Amerike. 

Daeš pritom za najväčšiu hrozbu považovalo približne 62 percent opýtaných, zatiaľ čo o klimatickej zmene takto zmýšľalo asi 61 percent respondentov. Za ďalšie hrozby účastníci prieskumu označili útoky hackerov z iných krajín (51 percent respondentov), globálnu ekonomiku (51 percent) a utečeneckú krízu (39 percent). Približne tretina opýtaných mala obavy z moci a vplyvu Spojených štátov, pričom zhruba rovnaký počet respondentov sa zase obával moci a vplyvu Ruska a Číny. 

Viac o téme: PrieskumHrozbaDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu