Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Takto to je so zmrzlinou u nás: Takmer vôbec ju nevyrábame, väčšina sa dováža

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

BRATISLAVA - Na Slovensku sa už v súčasnosti zmrzlina takmer vôbec nevyrába, odkázané je preto na jej dovoz zo zahraničia. Síce Slovenská republika nikdy nepatrila medzi top výrobcov zmrzliny, ešte v roku 2009 sa aspoň časť domácej spotreby pokrývala z domácej výroby.

"Slovenské fabriky vtedy vyprodukovali približne 1,5 litra zmrzliny na obyvateľa ročne, v súčasnosti je to už len necelých 30 mililitrov," vyčíslil analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák v analýze vypracovanej na základe údajov z Eurostatu. Väčšia časť zmrzliny sa podľa jeho slov na Slovensko dováža zo susedného Česka, a to takmer dve tretiny. "Približne desatinový podiel majú dovozy z Poľska a Nemecka, na pultoch slovenských obchodov však nájdeme aj zmrzlinu z Maďarska či Belgicka," vymenoval.

Na Slovensku sa pritom spotreba zmrzliny na obyvateľa odhaduje okolo 3 litrov ročne, v Českej republike sú to 3 až 4 litre ročne. Priemerný Európan pritom podľa prieskumu európskej asociácie výrobcov zmrzliny vo vybraných krajinách ročne skonzumuje približne 7 litrov zmrzliny.

Celkovo sa v Európe ročne vyprodukujú približne 3 miliardy litrov priemyselne vyrábanej zmrzliny v hodnote približne 5 až 6 miliárd eur. "Na jedného obyvateľa EÚ sa tak v európskych zmrzlinových fabrikách vyrobí 6,2 litra zmrzliny, ostatok domácej spotreby pokrývajú prevažne drobní výrobcovia zmrzliny," dodal Koršňák. Európa je tak vo výrobe zmrzliny podľa jeho slov viac-menej sebestačná.

V produkcii a spotrebe zmrzliny pritom dominujú skôr krajiny na severe Európy a nie tie v teplých južanských krajinách. "Zdá sa, že zmrzlina by mohla javiť známky luxusného tovaru a jej nadpriemernú spotrebu nájdeme najmä v ekonomicky silných krajinách," vysvetlil Koršňák. Rôzne prieskumy a štatistiky totiž podľa neho hovoria, že v Európe najviac zmrzliny skonzumujú obyvatelia škandinávskych krajín, a to 10 a viac litrov na osobu ročne, či obyvatelia Veľkej Británie a Írska. "Z krajín juhu Európy vykazuje nadpriemernú spotrebu len Taliansko," doplnil analytik. V celosvetovom meradle sa podľa neho najviac zmrzliny skonzumuje na Novom Zélande, v Austrálii a v USA.

Viac o téme: Zmrzlina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu