Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Útok somálskych militantov si vyžiadal 12 obetí: Prsty v tom majú džihádisti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

KAMPALA - Dvanásť ugandských vojakov z mierových jednotiek Africkej únie (AÚ) v Somálsku zahynulo pri útoku militantov, ku ktorému došlo v nedeľu približne 140 kilometrov juhozápadne od somálskej metropoly Mogadišo. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie ugandského ministerstva obrany.

Jeho hovorca Richard Karemire označil za strojcu útoku džihádistickú skupinu aš-Šabáb, proti ktorej po boku somálskych vládnych síl bojuje približne 20.000 vojakov AÚ. Karemire pre DPA uviedol, že k útoku na uganských vojakov došlo počas spoločnej hliadky s príslušníkmi somálskych bezpečnostných síl medzi mestami Goryowein and Beladamin. Ďalších siedem ugandských vojakov utrpelo zranenia. Bližšie okolnosti útoku sú predmetom vyšetrovania. Somálske úrady odmietli incident komentovať.

Somálsko prakticky prestalo existovať ako celistvý štát v roku 1991, keď padol režim diktátora Siada Barrého. Medzinárodné spoločenstvo považuje za jedinú legitímnu vládu federálnu administratívu, ktorá však reálne ovláda len metropolu Mogadišo a niekoľko ďalších okresov. Zvyšok krajiny je pod kontrolou neuznaných úradov, klanov či radikálnych islamistických hnutí.

Jedným z nich je hnutie aš-Šabáb, ktoré má tesné kontakty s medzinárodnou teroristickou sieťou al-Káida. Aš-Šabáb vedie boj proti ústrednej vláde v Somálsku a svojimi výpadmi bráni aj humanitárnym operáciám OSN v krajine.

Viac o téme: SomálskoAš-Šabáb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu