Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Profesorka chce vyhlásiť TOTO za pamiatku: Je potrebné uchovať to pre budúce generácie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: nasa)

WASHINGTON - Americká profesorka Beth O'Learyová agituje za to, aby sa miesto pristátia misie Apollo 11 na Mesiaci stalo chránenou historickou pamiatkou. V rámci tejto americkej misie ľudia v roku 1969 vôbec prvýkrát pristáli na povrchu Mesiaca.

 O'Learyová, emeritná profesorka antropológie štátnej univerzity v Novom Mexiku, chce, aby bolo miesto pristátia Apolla 11 v mesačnom Mori pokoja zaradené do zoznamu Národných historických pamiatok (NHL) americkej federálnej vlády. To isté by sa malo podľa nej týkať aj ďalších lokalít spojených s lunárnymi misiami Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA).  Miesto pristátia posádky Apolla 11 by sa podľa O'Learyovej - vzhľadom na svoju mimoriadnu univerzálnu hodnotu - malo dostať aj na zoznam Svetového dedičstva Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO). 

Profesorka svoje argumenty sumarizuje v novej knihe s názvom "Konečná misia: Zachovanie miest spojených s misiami NASA Apollo" (The Final Mission: Preserving NASA's Apollo Sites). Problematiku ochrany lunárnych pamiatok pritom - v spolupráci s ďalšími dvoma spoluautormi - rozoberá z archeologickej a historickej perspektívy. Pri príležitosti 48. výročia pristátia Apolla 11 na Mesiaci, ktoré pripadá na 20. júla, má Beth O'Learyová tento týždeň naplánované prednášky na pôde prestížnych inštitúcií vo Washingtone: spoločnosti National Geographic Society a Národného múzea letectva a kozmonautiky.

"Astronauti Apolla vedeli, že ich misia predstavuje obrovský skok pre ľudstvo. Zrejme si však neuvedomovali, že vytvárajú lunárne historické dedičstvo, ktoré je potrebné uchovať pre budúce generácie," povedala O'Learyová pre denník USA Today. Zdôraznila, že k úspechu misie prispeli rôzne lokality, ktoré sa nachádzajú v amerických štátoch Nové Mexiko, Kalifornia, Texas a Florida. 

Emeritná profesorka Beth O'Learyová je považovaná za expertku v odbore vesmírnej archeológie a ochrany lunárnych pamiatok. Svoju dlhoročnú profesionálnu kariéru oficiálne ukončila odchodom do dôchodku v roku 2014. Dva roky predtým dostala ocenenie NASA za podiel pri vytváraní manuálu pre zachovanie a ochranu lunárnych pamiatok, ktorý obsahuje aj odporúčania pre budúce vesmírne misie. 

Viac o téme: PamiatkaUSAMesiacApollo 11Beth O'Learyová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu