Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Utopenú Češku (†61) mohli zachrániť, šokujúci prístup záchranárov: Svedok popísal posledné sekundy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

SOFIA - Mohli ju zachrániť. To, ako sa správali záchranári z Bulharska, nemá obdobu, tvrdí česká turistka Jana. Tá sledovala drámu ako z hororu. Záchranári oživovali jej krajanku, ktorá prišla dovolenkovať do Bulharska s dvomi malými dievčatkami Spolu so ženou zahynulo aj jedno z malých dievčatiek.

Dve turistky z Českej republiky si šli zaplávať a utopili sa. Ženu (†61) sa nepodarilo na brehu oživiť a telo iba jedenásťročného dievčatka stále nenašli. Druhé malé dievčatko zostalo na brehu. Celú situáciu sledovala z brehu trinásťročná sestra utopeného dievčatka. O ňu sa následne postarala turistka Jana, ktorá celú situáciu tiež sledovala.

Mohla žiť

Jana je presvedčená, že ženu mohli zachrániť. Dvakrát sme volali záchranku, kým boli vôbec ochotní prísť. Čakali sme pol hodiny. Potom sa lážo plážo prechádzali po pláži, ako keby sa nič nedialo," vyjadrila svoje rozhorčenie nad bulharskými záchranármi Jana. Záchranku volali večer o 20:13. Myslí si, že keby záchranári prišli skôr, ženu by zachránili. 

„Keď sa robila masáž srdca, pani ešte zvracala. Keby záchranári poskytli pomoc včas, dala sa zachrániť, mohli poskytnúť resuscitáciu. Neurobili to,“ tvrdí Jana.

Televízii Nova sa ozvala aj dcéra mŕtvej ženy. Keď sa potvrdí, že jej matka mohla prežiť, chystá sa konať. Turistka Jana sa tiež posťažovala, že im záchranári vôbec nechceli povedať, kam s malým dievčatkom idú.

Nemocnica ako koncentrák

Keď sa už dostali do nemocnice, prišla ďalšia hrôza. „Tá nemocnica bola niečo katastrofálneho. My si v Česku žijeme v luxuse. Ľudia vrieskali bolesťou, oni sa im len vysmievali. Zo strany lekárov absolútny nezáujem. Predstava, že ste tu s dieťaťom a dieťaťu sa niečo stane... tu sa k starostlivosti nedostanete, vraj je to tu niečo strašné,“ tvrdí podľa Novy.

Pozornosť im venovali až po štyroch hodinách. "Bola tam špina, hnus, bolo to ako v koncentráku. Potom prebiehali výsluchy, najskôr to písali ceruzkou, potom to prepisovali zase na počítači. Nakoniec dievčatko zostala jednu noc spať na polícii," s tým, že za ňou letel otec, pričom malé dievčatko vôbec nevie, že jej sestra a teta zomreli. Keby sa jej neujme s manželom, netuší Pokojne by zostala na tej pláži, pretože by si ju nikto nevšimol,“ uzavrela.

V bulharskom Burgase v stredu večer vytiahli ľudia z mora na pláž topiacu sa českú turistku, ktorá nakoniec zomrela. Telo dievčatka, ktorá s ňou bola na dovolenke a kúpala sa s ňou v mori, sa doteraz nenašlo.

Viac o téme: BulharskoČešky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu