Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Roman čelil na dovolenke smrti, v mori číhajú tichí zabijaci: Neviete, čo robiť a blíži sa koniec

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA/PRAHA - Dovolenkové obdobie prináša okrem radosti aj mnohé riziká. Mnohí z nás sa tešia hlavne na more. To však môže byť naozaj zradné. Často nevieme, ako sa zachovať v situáciách, kedy nám hrozí bezprostredné nebezpečenstvo. Čech Roman opísal, ako bojovať so spätným prúdom. Ten ho totiž takmer pripravil o život.

Nedávno sme informovali o dvoch utopených turistkách z Českej republiky v Bulharsku. Dôvodom ich utopenia boli zrejme spätné prúdy, z ktorých sa nedokázali dostať. Spodné prúdy sú častou príčinou úmrtia mnohých dovolenkárov. Roman sa preto pre portál tn.cz rozhodol opísať svoj zážitok. Zo zapeklitej situácie ho dostala náhoda.

Neznalosť ma takmer stála život

Začal opisom dokonalej plážovej situácie. Predstavte si, že sedíte na piesočnatej pláži na Kréte. Pozvoľný prístup k moru, slnečno, fúka vietor, konečne slušné vlny na mori, v ktorých sa dá poriadne vybúriť. "Všimol si to aj plavčík a miesto obvyklej zelenej vlajky vyvesil červenú. Vlny nevyzerajú až také veľké, v Španielsku sú aj trojnásobne väčšie vlny. Idete si teda zablbnúť. Spravil som to isté, rozumné vlny ma bavia. Neznalosť ma však takmer pripravila o život."

Roman si užíval vlny, no postupne sa vzďaľoval od brehu stále viac a viac. Snažil sa plávať na breh, no ten sa nepribližoval. "Práve naopak, voda ma niesla stále ďalej." V tom si Roman všimol, že kúsok od neho sa topí chlap. "Kričal o pomoc, plával z posledných síl a nepohol sa ani o kúsok."

Roman sa snažil topiaceho muž a povzbudiť, no neplával k nemu, vedel, čo by ho v tom prípade čakalo. "Keď sa priblížim k topiacemu sa, utopí ma. Presnejšie, utopíme sa obaja. Kričali sme o pomoc, no kvôli vetru nás nemali šancu na pláži počuť." Plavčík nesedel na svojom mieste, no Roman priznáva, že ani nemusel. Vo vode totiž nemal byť nikto.

Začal plávať šikmo

Rozhodol sa, že aspoň on sa skúsi dostať na breh a zavolať pomoc. Topiacemu mužovi sa totiž nedarilo z miesta pohnúť. "Myslel som na to, že som toho v živote veľa ešte nestihol. Robil som nebezpečnejšie veci, než skákanie vo vlnách. Prečo mám umrieť práve tu?" Keďže búdka plavčíka bola od neho šikmo aj on začal plávať šikmo. "Po chvíli prúd začal strácať na sile a ja som sa dostal na pláž."

"Keď som sa dostal na pláž, plavčíka som nevidel a tak som začal kričať po nejakej pani v plážovom bare," pokračoval Roman. Nakoniec sme plavčíka zohnali, vyzeral vraj presne ako z Baywatchu. O pár minút bol topiaci sa muž v bezpečí.

More už nepodceňuje, radšej šíri osvetu

"Som nažive, ale more už nepodceňujem." Po tomto zážitku začal Roman na tému spätných prúdov šíriť osvetu. "Zdanlivo nevinná vec totiž zabíja stovky ľudí ročne." Zistil totiž, že vlny v kombinácii s pozvoľným prístupom do mora sú veľmi nebezpečné, pokiaľ človek nevie, čo má robiť. 

"Je to vlastne logické. Voda, ktorá prúdi v podobe vĺn na pobreží, sa musí odniekiaľ vracať. Tam, kde je prudký prístup do vody, to spraví spodkom," vysvetlil Roman. "Tam, kde to nejde spodkom, pretože prístup je príliš pozvoľný (Kréta, Bulharsko), to skrátka spraví po povrchu v pásoch."

Roman čelil na dovolenke
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube/Discovery)

Spätný prúd môže byť široký až niekoľko metrov, maximálne niekoľko desiatok metrov. "Prúdy sú od seba vzdialené niekoľko desiatok metrov. Boj s prúdom nedáva zmysel. Voda je živel a plávanie k brehu je márny boj. Všetkých tých, ktorí sa utopili kvôli spätným prúdom, nezabil sám prúd, ale ich vysilenie v boji s ním."

Existujú dva spôsoby, ako sa z prúdu vymaniť

Spodný prúd vás totiž nestiahne pod vodu, len vás odnesie od brehu, jeho sila vraj slabne po 50 až 100 metroch. "Prúdy menia po niekoľkých minútach svoje umiestnenie," dodáva Roman. Ďalej uviedol dva spôsoby, ako sa z prúdu vymaniť.

"Plávať súbežne s pobrežím, pokiaľ necítite, že prúd vás už neťahá preč a až tak plávať k brehu. Ak ste fungovali na autopilota a bojovali márne s prúdom, odpočiňte si. To je tá druhá možnosť." Ak už ďalej nevládzete plávať, treba počkať, prúd časom zmizne a potom môžete pokojne doplávať k brehu. Iné spôsoby podľa Romana nefungujú. "Je veľmi zlý pocit, keď neviete, čo máte robiť a jediné, čo cítite, je blížiaca sa smrť."

Viac o téme: NebezpečieBulharskoSpodné prúdy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu