Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rodičom vzali poslednú nádej: Ich synčeka odpoja od prístrojov

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Facebook)

LONDÝN – Milujúci rodičia malého Charlieho Garda sa po dlhom boji dočkali končeného verdiktu zo strany súdov. Slová, ktoré si nezaslúži žiadny otec ani matka, mrazia. O budúcnosti ich ťažko chorého synčeka je rozhodnuté. Lekári dostali povolenie odpojiť malé telíčko od prístrojov, vďaka ktorým je chlapec na tomto svete.

Chris Gard a Connie Yatesová sú rodičmi 10 – mesačného chlapčeka Charlieho. Ich milovaný synček žiaľ trpí vážnym a zriedkavým ochorením a poškodením mozgu, dôsledkom čoho musí byť neustále pripojený na prístroje, ktoré ho udržiavajú pri živote. Rodičia sa však nevzdávajú a snažia sa pre svoje dieťatko urobiť všetko. Len pred pár dňami sa však dočkali najhoršieho rozhodnutia.

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) totiž zamietol odvolanie, ktoré rodičia podali voči rozhodnutiam britských súdov. Britský najvyšší súd totiž potvrdil rozhodnutia nižšieho súdu, z ktorého vyplynulo, že žiadosť rodičov previezť ich synčeka na pokusnú terapiu do USA by bolo zbytočné predlžovanie bolestí a trápenia. V rozhodnutí tiež odznelo, že najvyšší súd potvrdzuje, aby bolo dieťa odpojené od prístrojov. Tento výrok pritom obhajovali tým, že chlapec má právo na dôstojnú smrť.

Rodičom vzali poslednú nádej:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook)

ESĽP tak zničil aj poslednú nádej zúfalých rodičov. Tvrdí totiž, že britské národné orgány sú vhodné na vyjadrenie sa a posúdenie morálnych a etických záležitosti, ktoré sa týkajú spomínaného experimentu. Rovnako aj špecialisti z londýnskej nemocnice Great Ormond Street Hospital, v ktorej malý Charlie leží, potvrdili, že liečba navrhnutá lekárom v USA je experimentom a maličkému chlapcovi nepomôžu.

Rodičom vzali poslednú nádej:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook)

V odôvodnení ESĽP sa píše, že britské súdy prípad preskúmali poctivo. Vo svojom závere došli nato, že chlapček pravdepodobne trpí neustálymi bolesťami, ktoré by skúšanie experimentov zbytočne predĺžilo. Zároveň však ESĽP dočasne zrušil opatrenia, ktorými zabránil k odpojeniu chlapca do doby, kým sám nevydá vo veci rozsudok.  

Rodičom vzali poslednú nádej:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook)

Použitie vyzbieraných peňazí

Chris a Connie potrebovali na liečbu svojho syna sumu vyššiu ako jeden milión libier. Neskutočných 1.3 milióna libier sa rodičom podarilo vyzbierať vďaka stránke GoFundMe, kde mohol prispieť ktokoľvek. Dnes je ale známe, že rodičia peniaze pre svojho chlapca nevyužijú na zadaný účel. Connie už naznačila a vysvetlila, kde peniaze investujú: "Rozmýšľali sme nad založením charity pre detičky trpiace mitochondriálnym syndrómom. Radi by sme ušetrili ďalšie bábätká a deti. Keď Charlie nedostane túto šancu, budeme sa usilovať, aby ju dostali iné detičky," vyjadrila sa zarmútená mamička Connie. 

Viac o téme: SmútokRozhodnutie súdu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu