Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ďalšia obeť Everestu: FOTO Amerického lekára (†50), ktorý neprežil cestu za svojím snom

Roland Yearwood Zobraziť galériu (3)
Roland Yearwood (Zdroj: FB, Georgiana Medical Centre)

KÁTHMANDÚ - Po Slovákovi Vladimírovi Štrbovi (†48) a Austrálčanovi Francescoovi Enricovi Marchettim (†54) bol Američan Roland Yearwood tretím horolezcom, ktorý zomrel minulý týždeň počas výstupu na najvyššiu horu sveta - Mount Everest. Zahynul približne vo výške 8380 metrov nad morom, v tzv. zóne smrti, ktorá sa vyznačuje riedkym vzduchom.

Najtragickejší víkend na Evereste: Posledné chvíle Vlada Štrbu (†48), slová, z ktorých mrazí

"Máme potvrdenie o jeho smrti, ale žiadne ďalšie detaily nie sú známe," povedal Murari Sharma z trekingovej spoločnosti Everest Parivas, ktorá sponzorovala jeho výstup, novinárom v Káthmandú. "Je tiež nejasné, či sa tak stalo na ceste nahor alebo nadol od vrcholu," dodal.

Rokwood bol súčasťou 16-členného tímu vedeného americkým horolezcom Danom Mazurom, ktorý vybral klasickú trasu z nepálskej strany hory.

Podľa portálu alabama.com vyštudovaný lekár pred dvomi rokmi unikol hrobárovi z lopaty, keď sa pokúšal vyliezť na horu, no zmietla ho smrtiaca lavína. V apríli 2015 po zemetrasení, ktoré postihlo región a vyvolalo katastrofu, na Everste zahynulo 18 ľudí v základnom tábore.

Ďalšia obeť Everestu: FOTO
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB, Georgiana Medical Centre)

Roland Yearwood bol ženatý s alabamskou lekárkou a má dve dcéry-vysokoškoláčky. Päťdesiatštyriročný Austrálčan Francesco Enrico Marchetti zrejme prekonal výšku 7500 metrov, ale zomrel na tibetskej strane 8848 metrov vysokej hory pri pokuse o zostup. Smrť ho zastihla v nedeľu, rovnako ako Slováka Vlada Štrbu.

Pátranie vyhlásili aj po 26-ročnom indickom horolezcovi Ravim Kumarovi, ktorý zmizol v tej istej oblasti počas zostupu z vrcholu. Jeho nepálskeho sprievodcu našli v bezvedomí s ťažkými omrzlinami v tábore vo výške tesne pod 8000 metrami. Bohužiaľ, ani on neprežil.

Nepál podľa portálu MailOnline eviduje 371 horolezcov, ktorý sa pokúsili zdolať Mount Everest počas súčasnej sezóny, ktorá sa končí tento mesiac.

Viac o téme: HorolezecMount EverestVlado ŠtrbaRoland Yearwood
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu