Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zranený Slovák sa prebral: Strašidelné slová horolezca (38), ktorého zachraňovali na Aljaške

Martin Takáč Zobraziť galériu (4)
Martin Takáč (Zdroj: Facebook/Martin Kamzík Takáč)

ANCHORAGE/BRATISLAVA – Slovenský horolezec Martin Takáč mal pri výstupe na aljašský vrchol Denali šťastie v nešťastí. Pri hrozivom páde do ľadovcovej trhliny sa zranil a mohol prísť o život. Zachránený Slovák opísal jeden zo svojich najstrašnejších zážitkov na Facebooku.

Martin Takáč vystúpil 3. júna na Denali, najvyššiu horu Severnej Ameriky. Počasie mu síce prialo, ale pri zostupe z High Campu až do C1 sa vyskytli nečakané komplikácie. „Keďže výnimočne pretrvávali veľmi teplé dni, ľadovec sa na mnohých miestach otvoril. Tesne za C2 sa pri prechádzaní po jednom zo snehových mostov prepadol a padal som do úzkej štrbiny medzi dvomi ľadovcovými platňami, kde som v hĺbke 30 metrov ostal zakliesnený. Hrudník mi tlačil batoh a pravú hornú končatinu som mal v oblasti podpazušia stlačenú popruhom batoha vo zvýšenej polohe, čo mi tlačilo na plexus brachialis. Bol som tam uväznený vyše 12 hodín a podchladený na 26 stupňov. Potom som upadol do bezvedomia a do utorka som bol v umelom spánku. Dnes mi spojazdnili mobil. Ďakujem všetkým za podporu. Veľmi si to vážim. Druhýkrát som sa narodil,“ napísal na Facebook zachránený Takáč, ktorý momentálne leží Fairbanks Memorial Hospital.

Najtragickejší víkend na Evereste: Posledné chvíle Vlada Štrbu (†48), slová, z ktorých mrazí

Zranený Slovák sa prebral:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Martin Kamzík Takáč)

Zdravotný stav horolezca nie je práve najlepší, ale zotavuje sa. Ako doplnil, utrpel crush syndróm, má zlomené rebrá, rabdomyolýzu s poruchou funkcie obličiek a kompresnú léziu brachialis vpravo. „Okrem toho som totálne stuhnutý s úbytkom svalovej hmoty. Personál je tu veľmi milý. Snáď sa čoskoro postavím aspoň na nohy,“ dúfa 38-ročný slovenský športovec, ktorý je povolaním traumatológ. Aj preto veľmi dobre vie, aké riziká a možnosti jeho zložitá diagnóza po úraze obnáša.

Zranený Slovák sa prebral:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Martin Kamzík Takáč)

Takáč patril do väčšej partie horolezcov, ktorá smerovala na vrchol hory Denali vysokej 6 190 metrov. Slovák dolu zostupoval s ďalším horolezcom, keď vo výške 2 377 metrov skĺzol do pukliny ľadovca. Trhlina bola na povrchu široká len 0,9 metra a ako záchranári zostupovali do hĺbky, zužovala sa. Malá vrstva snehu na spodnom ľadovci vrchu Denali spôsobuje, že sú trhliny otvorené, ale zároveň je ťažké ich zistiť, uviedla služba v národnom parku. Záchrana Takáča z trhliny na vrchu Denali bola tento rok už druhá - pokiaľ ide o prípady, keď ľudia neboli priviazaní lanom k ostatným. Do pukliny v nižšom bode hory spadol horolezec aj 26. mája.

Zranený Slovák sa prebral:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Martin Kamzík Takáč)

Viac o téme: HorolezecSlovákDenaliMartin Takáč
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu