Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Le Penová má tvrdý postoj: Žiadala odstránenie vlajky EÚ zo štúdia, kde mala vystupovať

Marine Le Penová
Marine Le Penová (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Kandidátka prezidentských volieb vo Francúzsku Marine Le Penová žiadala odstránenie vlajky EÚ zo štúdia televízie TF1, kde mala vystúpiť v rámci predvolebnej kampane. Televízny kanál v noci nadnes informoval, že jej žiadosti vyhovel.

Moderátor relácie Demain (Zajtra) Gilles Bouleau vo vysielaní uviedol, že Le Penová odstránením vlajky EÚ podmienila svoju účasť v relácii, ktorej hosťami sú postupne všetci 11 uchádzači o prezidentskú funkciu. Le Penová vysvetlila, že chce "byť prezidentkou Francúzskej republiky, nie Európskej únie". 

"Tvrdím, že EÚ spôsobila našej krajine a nášmu národu mnoho zla, v ekonomickej a sociálnej oblasti a odstránením hraníc," vysvetlila Le Penová svoju požiadavku na odstránenie vlajky EÚ z televízneho štúdia.  Dodala, že jej prvým rozhodnutím v prípade jej zvolenia za francúzsku prezidentku bude "vrátenie štátnych hraníc (Francúzska) Francúzom." 

Toto opatrenie označila za nástroj boja proti "nebezpečenstvu islamistického terorizmu, ktorý sa k nám infiltruje okrem iného aj prostredníctvom prílevu migrantov, aby nám (tak) zasadil ranu priamo do srdca". 

V rozhovore pre aprílové číslo mesačníka Causeur Le Penová vyhlásila, že ak sa stane hlavou štátu, má v úmysle zakázať vyvesovanie vlajok EÚ na úradných budovách vo Francúzsku. Spravodajský server 20minutes.fr v tejto súvislosti napísal, že vlajka EÚ nie je vyvesená na radniciach viacerých miest, kde sa primátorom či starostom stal kandidát FN.

Prezidentské voľby vo Francúzsku sa uskutočnia túto nedeľu. Podľa prieskumov verejnej mienky má Le Penová veľkú šancu postúpiť do rozhodujúceho druhého kola, ktoré sa bude konať 7. mája.

Le Penová sa v prípade víťazstva nechce sťahovať do Elyzejského paláca

Kandidátka prezidentských volieb vo Francúzsku Marine Le Penová vyhlásila, že v prípade svojho víťazstva nebude bývať v Elyzejskom paláci v Paríži, lebo nechce svoje tri deti nútiť k odchodu zo známeho prostredia svojho domova.  Le Penová to podľa spravodajského kanála LCI vyhlásila v utorok v relácii Demain président (Zajtra prezidentom), v ktorej televízia TF1 predstavuje svojim divákom jednotlivých kandidátov prezidentských volieb vypísaných na 23. apríla a 7. mája, ak sa bude musieť konať druhé kolo hlasovania.

Neochotu sťahovať sa do prezidentského sídla pred časom v rozhovore pre televíziu France 2 vyjadril aj Le Penovej životný partner Louis Aliot, ktorý je podpredsedom Národného frontu (FN).  Pre autorku pripravovanej knihy o Le Penovej sa Aliot okrem toho vyjadril, že v prípade víťazstva svojej družky vo voľbách sa mieni stiahnuť do úzadia. Vysvetlil, že podľa jeho názoru "Francúzi nevolia pár, ale prezidenta či prezidentku".  V nedávnom rozhovore pre televíziu BFMTV spresnil, že sa stiahne z politiky na celoštátnej úrovni, ale bude sa venovať lokálnej politike v meste Perpignan.

Le Penová má zo svojho prvého manželstva s podnikateľom Franckom Chauffroyom tri deti: dcéru Jehanne, narodenú v roku 1998, a dvojčatá - dcéru Mathilde a syna Louisa, ktorí sa narodili v roku 1999. Louis Aliot je tiež rozvedený a z manželstva má dve deti vo veku 13 a 16 rokov. S Le Penovou tvoria pár od roku 2009. Spoločne vlastnia dom v mestečku Millas pri Perpignane vo východných Pyrenejach.  V súvislosti so sídlom francúzskych prezidentov sa súčasný prezident Francois Hollande stal neraz terčom kritiky opozície za to, že v Elyzejskom paláci "na úkor daňových poplatníkov" ubytoval svoju priateľku, francúzsku herečku Julie Gayetovú. 

Viac o téme: Marine Le Penová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu