Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Identita zavraždeného z Paríža: FOTO Hrdina zachraňoval ľudí z teroristického pekla Bataclanu

Xavier Jugelé včera zahynul po útoku na bulvári Champs-Elysées.
Xavier Jugelé včera zahynul po útoku na bulvári Champs-Elysées.

PARÍŽ - Francúzsky policajt, ktorý prišiel o život vo štvrtok pri útoku na Champs-Elysées v centre Paríža, bol v novembri roku 2015 pri zásahu proti islamistickým teroristom v parížskom klube Bataclan. Informovala o tom dnes rozhlasová stanica Europe 1.

Xavier Jugelé mal 37 rokov a bol príslušníkom 32. oddelenia poriadkovej polície v Paríži. Podľa svojich kolegov bol vždy "ochotný, nápomocný a tešil sa zo života". V polícii začal slúžiť pred šiestimi rokmi, pričom bol dvakrát - v rokoch 2015 a 2016 - vyslaný do Grécka, ktoré vtedy vlastnými silami nezvládalo nápor imigrantov prichádzajúcich z vojnových oblastí na Blízkom východe.

Xavier Jugelé
Zobraziť galériu (1)

Podľa webovej stránky časopisu Marianne mal byť v máji preložený do iného policajného obvodu. Jugelé bol slobodný a bezdetný, ale žil s partnerom, s ktorým pred súdom uzavreli zmluvu o registrovanom partnerstve (PACS). Angažoval sa v združení Flag!, ktorého členmi sú homosexuálne orientovaní policajti.

Francúzske médiá dnes citovali slová Xaviera Jugelého z rozhovoru pre magazín People, ktorý poskytol 12. novembra 2016, keď sa zúčastnil na koncerte britského speváka Stinga, čím sa po rekonštrukcii znovu otváral klub Bataclan. Jugelé vtedy povedal: "Som šťastný, že som tu. Som šťastný, že sa Bataclan otvára. tento koncert má byť oslavou života a spôsobom, ako povedať nie teroristom".

Pri prestrelke v centre Paríža boli zranení dvaja Jugelého kolegovia. Útočník, ktorého tajné služby sledovali kvôli svojej radikalizácii, bol usmrtený. K útoku sa prihlásila džihádistická organizácia Islamský štát (IS). Francúzsky prezident Francois Hollande informoval, že vyšetrovatelia pracujú aj s hypotézou, že šlo o teroristický čin.

Televízia BFMTV dnes informovala, že štvrtková prestrelka na Champs-Elysées bola jedenástou teroristickou akciou od roku 2012, ktorej terčom sa stali francúzski policajti alebo vojaci.

Viac o téme: ParížXavier JugeléChamps-Elysées
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu