Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

V Malajzii sa začal súdny proces s vrahyňami Kim Čong-nama: Vyvolal diplomatický spor

Kim Čong-nam
Kim Čong-nam (Zdroj: SITA/AP/Itsuo Inouye)

KUALA LUMPUR - Dve ženy obvinené zo zabitia Kim Čong-una, nevlastného brata severokórejského vodcu, dňa 13. februára na letisku v Malajzii dnes predstúpili v tejto krajine pred súd. Ich čin vyvolal diplomatický spor medzi Malajziou a Severnou Kóreou.

Dvadsaťdeväťročná Vietnamka Doan Thi Huong a 25-ročná Indonézanka Siti Aisyahová údajne otrávili Kim Čong-nama tým, že mu na medzinárodnom letisku v Kuala Lumpure potreli tvár jedom. Podľa malajzijskej polície pri tom použili nervovoparalytickú bojovú látku VX. OSN ju zaradila medzi zbrane hromadného ničenia.

Indonézanka povedala, že to považovala za žart pre skrytú kameru a že jedovatú tekutinu, ktorú dostala, mala za detský olejček. Vzťahy Malajzie a Severnej Kórey sa po zavraždení Kima prudko zhoršili. Zlepšenie nastalo až keď Malajzia začiatkom marca poslala telo zavraždeného do Pchjongjangu.

Obe ženy sú jedinými podozrivými, ktorí sú vo väzbe v súvislosti s vraždou Kima. Ich obhajcovia však ešte stále nedostali zábery z bezpečnostnej kamery ani dokumenty rozhodujúce pre obranu. Obhajca Gooi soon Seng dnes pred súdom povedal, že to nesmie byť "proces plný prekvapení". Ďalšie pojednávanie následne odložili na 30. mája. Štyria podozriví Severokórejčania opustili Malajziu v deň vraždy.

Viac o téme: MalajziaKim Čong-nam
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu