Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Rakúska polícia rozložila podozrivú skupinu obchodujúcich s metamfetamínom: Sú to Slováci

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

VIEDEŇ - Rakúska polícia zadržala 46-ročného muža zo Slovenska, ktorý spoločne s rodinou a priateľmi predával slovenským odberateľom metamfetamín.

Pri prehliadke domu v dolnorakúskej obci Breitensee, ktorý mal tento Slovák v prenájme od augusta 2016, našla okrem tejto syntetickej drogy aj značnú peňažnú hotovosť, rastliny konope, ako i malé množstvo kokaínu a riediace prímesi, uviedlo dnes internetové vydanie týždenníka Niederösterreichische Nachrichten (NÖN).

Podľa zverejnených údajov získal zadržaný muž v období od vlaňajšieho leta do novembra celkove desať kilogramov metamfetamínu zo Slovenska. Spoločne so svojou partnerkou, dvoma synmi vo veku 14 a 23 rokov a priateľom túto drogu predávali so ziskom najmenej 25 odberateľom. Tými boli podľa NÖN výlučne slovenskí štátni príslušníci, ktorí si chodili metamfetamín kupovať do Dolného Rakúska a cestou naspäť do Bratislavy ho pašovali cez štátnu hranicu.

Dolnorakúski kriminalisti boli ešte vlani v lete upozornení kolegami z Nitry a Spolkového kriminálneho úradu na možné pôsobenie slovenských obchodníkov s uvedenou drogou. Výsledkom rozsiahleho medzinárodného vyšetrovania bolo zadržanie a obvinenie viacerých osôb. Samotný díler, jeden z jeho synov a jeho priateľ, ako aj 37-ročný slovenský dodávateľ drogy boli umiestnení do väzenského zariadenia v Korneuburgu, ďalšieho dodávateľa vo veku 35 rokov a partnerku predajcu zadržali na základe európskeho zatykača v Bratislave, informoval NÖN.

V súvislosti s týmto prípadom týždenník spomína aj 55-ročného odberateľa, ktorého momentálne zadržiavajú v meste Sankt Pölten, a 40-ročného muža pôsobiaceho údajne ako tlmočník, ktorý sa nachádza vo vyšetrovacej väzbe vo Viedni pre krádež vlámaním. Medzi obvinenými je aj 28-ročná partnerka jedného z dodávateľov drogy. Všetky osoby vypátrané v Rakúsku sa podľa NÖN k obvineniam pri výsluchu priznali.

Odhalili tiež dve skupiny Turkov obchodujúcich s drogami

Rakúskym kriminalistom sa podarilo odhaliť dve turecké skupiny, ktoré vo veľkom štýle obchodovali s drogami - heroínom a kokaínom. V prvom z prípadov bol centrom ilegálnych obchodov podnik vo Viedenskom Novom Meste, v druhom sa drogy pašovali v hasiacich prístrojoch.

Objem obchodov s heroínom a kokaínom činil v prípade prvej skupiny okolo 18 kilogramov drog, pričom z výpovedí zadržaných vyplýva, že zoskupenie sa nekalou činnosťou zaoberalo desať rokov a zásobovalo hlavne heroínom priemernej kvality a kokaínom vysokej kvality značnú časť odberateľov v okolí Viedenského Nového Mesta.

Policajti tam identifikovali a vypátrali 14 medzičasom obvinených osôb, po dvoch ďalších sa pátra, a to na základe európskych zatykačov. Vyšetrovatelia vypočuli 80 predpokladaných odberateľov drog a na väčšinu z nich podali trestné oznámenia. V tejto súvislosti boli podané aj trestné oznámenia pre podozrenie z prania špinavých peňazí a v prípade istého 23-ročného Turka aj pre ublíženie na zdraví jeho takisto 23-ročnej družky.

V druhom prípade, o ktorom dnes takisto informoval rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF, sa na sklonku minulého roka dostali do hľadáčika vyšetrovateľov 36-ročný turecký občan a jeho krajan-vodič kamiónu s prívesom (45). Oboch zadržali pri drogovej transakcii na diaľničnom odpočívadle v okrese Leoben v rakúskej spolkovej krajine Štajersko. V kabínke kamiónu zaistili policajti štyri ručné hasiace prístroje, v ktorých sa našli tri kilá heroínu a celkove 15 kg morfínu. Hodnotu drog vysokej kvality vyčíslili na čiernom trhu na šesť miliónov eur.

Kým hasiaci prístroj s heroínom bol určený pre rakúsky trh, ostávajúce tri s morfínom mali putovať do nemeckého Kolína nad Rýnom. Zadržaný vodič sa priznal, že už pri predchádzajúcich cestách do Nemecka tam previezol štyri hasiace prístroje a za každý z nich dostal po 5000 eur. Oboch Turkov umiestnili v justičnom zariadení vo viedenskej štvrti Josefstadt.

Viac o téme: DrogyMetamfetamínSlováciRakúsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu