Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Škrlová sa priznala, že sa vydávala za Aničku

Barbora Škrlová
Barbora Škrlová

PRAHA - Tridsaťdvaročná Barbora Škrlová, ktorá v piatok kontaktovala české úrady v dánskej metropole Kodaň, tvrdí, že bola jedinou predstaviteľkou trinásťročnej Aničky. Povedala to pre Lidové noviny. Polícia po nej vyhlásila celoštátne pátranie, keď 13. mája ušla z brnenského azylového centra pre deti Klokánek.

"Len pri odberoch DNA ma zastúpilo iné dievča," priznala Škrlová. Zámeno "ja" používa len zriedkavo. Naopak, často hovorí v tretej osobe o Aničke a Barunke. "Barunka bola pre tú spoločnosť príliš nepohodlná tým, ako sa správala," vysvetlila Škrlová svoju novú identitu. Ľudia vraj nechápali, keď sa v jej veku hrala s medvedíkom, smiali sa jej keď sa správala ako dieťa. Aničke vraj nie.

Podľa informácií MF DNES ju na kodaňskú ambasádu sprevádzal okrem otca a advokáta aj Josef Kolinský, bývalý policajt zaoberajúci sa zámenou identity nelegálnych policajných agentov. MF DNES o ňom písala v súvislosti s podnikaním Josefa Škrlu, inak vodcu náboženskej sekty vychádzajúcej z Posolstva Grálu.

Barborin rečový prejav je podľa LN na prvé počutie detský. Občas však používa zvraty, ktoré prezrádzajú jej skutočný vek. Vzápätí ale typicky detským štýlom prosí o zmrzlinu a zákusok v cukrárni.

Po úteku z Klokánku sa údajne schovávala v lese, potom v Jeseníkoch. Do zahraničia cestovala vlakem, aby o jej ceste neexistoval záznam.

Škrlová, ktorá absolvovala na Janáčkovej akadémii múzických umení odbor skladba, žije vraj v Kodani u svojej príbuznej a komponuje. Na ambasáde sa preukázala občianskym preukazom.

Advokát Zdeněk Hrouzek bude Škrlovú zastupovať pred úradmi v ČR. V piatok sa stretol so svojou klientkou prvýkrát. "Môj vstup do prípadu by mal zamedziť ďalším špekuláciám o jej osude," povedal pre LN.

Uviedol, že si zatiaľ nie je vedomí ničoho, z čo by mohla byť jeho klientka obvinená a trestne stíhaná. "V prvom rade sa pokúsim kontaktovať štátne orgány s tým, že Barbora existuje, že žije. Musím zistit, prečo polícia pátra po jej pobyte."

Výpoveď Škrlovaj by mohla vniesť jasno do prípadu týrania malého Ondreja. V spoločnej domácnosti s ním žila ako Anička minimálne niekoľko týždňov. O jej pravej totožnosti vraj vedela len Ondrova teta Kateřina Mauerová a zrejme aj Ondrejova matka Klára. Obe sú vo väzbe.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu