Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Biznis roka! PSA je automobilovou dvojkou v Európe: Francúzi kúpili Opel

Carlos Tavares a Mary Barra, riaditelia dvoch koncernov Zobraziť galériu (2)
Carlos Tavares a Mary Barra, riaditelia dvoch koncernov (Zdroj: SITA/AP Photo/Zacharie Scheurer)

PARÍŽ - Americký koncern General Motors (GM) dnes oficiálne oznámil, že sa dohodol s francúzskou automobilkou PSA Group na predaji svojej stratovej európskej divízie Opel za 2,2 miliardy eur. Najväčší výrobca áut v USA sa tak sťahuje z Európy, kde takmer dve dekády nedosiahol zisk.

Francúzska automobilka Peugeot zaplatí 1,3 miliardy eur za značky Opel a Vauxhall, oznámili to dnes obe spoločnosti. Finančnú divíziu GM získajú spoločne Peugeot a banka BNP Paribas za približne 900 miliónov eur. GM v rámci dohody získa oprávnenie na kúpu 4,2 % akcií Peugeotu. Túto možnosť však môže uplatniť päť rokov po ich emisii, takže GM sa nestane hneď akcionárom francúzskej automobilky.

Predaj firmy Opel, ktorá svoje prvé vozidlo vyrobila už koncom 19. storočia a dnes produkuje približne 1 milión áut ročne, zníži globálny odbyt GM o zhruba 10 %. Okrem toho táto transakcia naznačuje, že generálna riaditeľka amerického koncernu Mary Barrová odložila plány na zapojenie GM do súťaže o pozíciu najväčšieho svetového výrobcu áut.

PSA sa stane dvojkou
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Ale hoci produkcia GM klesne, jeho zisková marža okamžite stúpne, keďže Opel sa od roku 1999 nedokázal dostať z červených čísiel a produkoval stratu, ktorá odvtedy dosiahla približne 1 miliardu USD (946,52 miliardy eur).

Viac o téme: OpelPSAGeneral Motors
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu