Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Chlapík v Sovietskom zväze unikol guľke do hlavy: Osud si ho počkal, teraz je občan NIKTO

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Občan nikoho. Trestu smrti sa vyhol. Kuriózny osud si ho však dočkal. Vasilij je jediný človek na planéte, ktorý nepatrí nikam. Ako je to možné?

Policajti museli byť po razii poriadne prekvapení, keď pozreli do pasu jedného z mužov. Vasilij Babina (58) je občan, ktorý nemá žiadnu domovinu, je občanom nikoho. Háčik je v tom, že má pas Sovietskeho zväzu. Vasilija Babinu na sklonku Sovietskeho zväzu odsúdili za lúpežnú vraždu na trest smrti. Guľku do hlavy však nedostal.

Chlapík v Sovietskom zväze
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

V roku 1996 vyhlásilo Rusko na popravy moratórium. Súdy Babinovovi zmiernili trest na dvadsaťpäť rokov väzenia. Roky za mrežami si odsedel v trestaneckej kolónii Čjorny Berkut na Urale. Opustil ju tento rok vo februári. Odtiaľ zamieril do detenčného zariadenia pre cudzincov, informujú ruské noviny Moscow Times.

Väzenská správa nemala totiž inú možnosť ako ho tam poslať. Počas väzenia mu nikto nevystavil nové dokumenty. Sovietsky zväz sa zatiaľ rozpadol a dokumenty Ruskej federácie nemal. Jeho prípad vyplával na povrch až po zmienenej razii policajtov v detenčnom centre.

Pasy a ich tajomstvá:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock)


Prečítajte si aj:

Steven Seagal u Putina: Po udelení ruského občianstva si prevzal už aj pas


„Posledný občan Sovietskeho zväzu“ je pôvodom z Kazachstanu. Tam má aj ženu a dve deti. Súdy v Rusku rozhodli, že do konca mája musí Vasilij zostať v detenčnom centre. „Je to človek, ktorý sa ocitol vo vzduchoprázdne. Nemôže žiť ani v Rusku, ani v Kazachstane. Je to občan nikto,“ povedal na jeho adresu ľudskoprávny aktivista Alexej Sokolov. Ten sa prípadom posledného sovietskeho občana zaoberá.

Viac o téme: Http://hnonline.sk/svet/919595-z-ruskeho-vazenia-vysiel-posledny-obcan-zssr-urady-nevedia-co-s-nim
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu