Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prekvapujúci zvrat v prípade: Putin omilostil ženu odsúdenú za vlastizradu

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin podpísal dekrét o udelení milosti Oksane Sevastidi, odsúdenej za vlastizradu. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na dnešné oznámenie Kremľa. Podľa neho Putin podpísal omilosťujúci dekrét "vychádzajúc z princípov ľudskosti".

Jevgenij Smirnov, právny zástupca Oksany Sevastidi, však uviedol, že napriek udelenej milosti bude jeho klientka požadovať zrušenie rozsudku a zbavenie obvinenia. Verdikt totiž považuje za nezákonný.

Oksanu Sevastidi, narodenú v roku 1970 v Jekaterinburgu, odsúdili v marci 2016 za vlastizradu na sedem rokov väzenia v trestaneckej kolónii v Ivanovskej oblasti. Podľa súdu Sevastidi v roku 2008 počas pobytu v Soči poslala SMS správu svojmu známemu v Gruzínsku o pohybe armádneho konvoja smerom k Abcházsku.

Abcházsko sa odtrhlo od Gruzínska začiatkom 90. rokov po rozpade Sovietskeho zväzu. Rusko získalo kontrolu nad Abcházskom, ako aj Južným Osetskom - ďalším odštiepeneckým gruzínskym regiónom - po krátkej vojne s Gruzínskom v roku 2008.

Viac o téme: Vladimir PutinOksana Sevastidi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu