Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Maďarsko má za sebou desiaty najmrazivejší január od roku 1901: Padli aj 30-ročné rekordy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BUDAPEŠŤ - Maďarsko má za sebou desiaty najmrazivejší január od roku 1901, a to podľa priemernej mesačnej teploty. Podobne chladný prvý mesiac roka nezažila krajina od roku 1985 a na mnohých miestach Maďarska padli viac ako 30-ročné teplotné rekordy.

Vyplýva to z analýzy, ktorú zverejnila dnes Celoštátna meteorologická služba v Budapešti. V Maďarsku podľa nej zaznamenali najnižšiu priemernú dennú teplotu 7. januára (-12,1 stupňa Celzia), najmrazivejšiu noc zažila krajina 8. januára, keď v Tieše v prihraničí so Slovenskom klesla teplota vzduchu až na mínus 28,1 stupňa Celzia.

Po krátkom miernom zmiernení mrazu v dňoch 13. a 14. januára zaregistrovali v Maďarsku ďalšiu vlnu extrémne mrazivého počasia, počas ktorej namerali v Sajópüspöki ležiacom takisto neďaleko hraníc so SR až vyše 25 stupňov Celzia pod bodom mrazu. Až v 21 januárových dňoch nedosiahlo teplotné maximum ani bod mrazu, čo je o desať dní viac ako dlhodobý priemer v tomto mesiaci z rokov 1981-2010.

Analýza sa dotýka aj snehových zrážok a faktu, že hladinu jazera Balaton pokryl ľad 3. januára, pričom 22. januára dosiahol už hrúbku 30 cm. Najmrazivejšie zimy zaznamenali v Maďarsku v prvej polovici minulého storočia a vôbec najnižšiu januárovú teplotu (mínus 34,1 stupňa Celzia) tam namerali v roku 1942 v Baji.

Viac o téme: ZimaPočasieMaďarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu