Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Január 2017 pokoril rekordy: Najchladnejší mesiac za posledných 30 rokov, toto je vysvetlenie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Oliver Ondráš)

BRATISLAVA – Bolo vám v januári stále zima? Meteorológovia prišli s vysvetlením. Pozrite sa, ako hodnotia prvý mesiac roku 2017 z hľadiska minuloročných teplotných porovnaní. Na Slovensku padli viaceré rekordy.

„Január 2017 priniesol na Slovensko silné mrazy, pričom na niektorých miestach klesla teplota vzduchu aj pod -30 stupňov Celzia. Po 30 rokoch to bol na väčšine územia najchladnejší január,“ zhodnotili meteorológovia Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) na svojej stránke.

Američania priznali tajný projekt: Smrtiace údery počasia dokážu predpovedať

„Prvý mesiac v roku 2017 bol z hľadiska priestorovej priemernej mesačnej teploty vzduchu na Slovensku v prvej desiatke najchladnejších januárov od roku 1931,“ doplnili odborníci. Príčinou je podľa nich vpád studeného arktického vzduchu na Troch kráľov, ktorému predchádzalo sneženie. To zmenilo charakter zemského povrchu a prispelo k ochladzovaniu prízemnej vrstvy vzduchu v nasledujúcom období.

Príčinou boli aj teplotné inverzie

Meteorológovia ďalej spresnili, že sa teploty v jednotlivých regiónoch Slovenska rôznili: „Rozdiely teplôt boli podmienené tým, že pretrvávajúci výskyt teplotných inverzií v priebehu januára mal na hodnotu priemernej mesačnej teploty vzduchu väčší vplyv, ako samotná advekcia studeného vzduchu.“ Vplyv teplotných inverzií sa najviac prejavil v kotlinových polohách v južnej polovici stredného Slovenska, čiastočne aj na dolnom Ponitrí, a tiež na rozhraní dolného Ponitria a Tekova, uviedli meteorológovia.

„Medzi zaujímavosti tohoročného januára patrí, že v podmienkach pripomínajúcich voľnú atmosféru, napr. na Lomnickom štíte, bol január 2017 teplotne normálny (odchýlka priemernej mesačnej teploty vzduchu od normálu v rozmedzí rokov 1961 až 1990 bola -1,3 stupňa Celzia),“ doplnili meteorológovia.

Tretí najchladnejší január od roku 1931 na Sliači

Najvyššia denná maximálna januárová teplota dosiahla uplynulý mesiac na Skalnatom plese takmer 8 stupňov Celzia. Kým vo vysokohorských polohách bol január relatívne teplejší, v niektorých kotlinách bol mimoriadne studený. Napríklad v Oravskej Lesnej poklesla 8. januára 2017 minimálna teplota vzduchu na -35,5 stupňa Celzia. V uvedený deň klesla teplota pod -30 stupňov Celzia aj na staniciach Zázrivá, Párnica, Liesek, Dudince a Červený Kláštor. V kotlinách namerali meteorológovia najnižšiu priemernú teplotu na stanici Brezno ( -10,4 stupňov Celzia). „Tretí najchladnejší január od roku 1931 bol aj na stanici Sliač, kde poklesla priemerná mesačná teplota na -9,7 stupňov Celzia,“ prízvukovali.

Na teploty mala vplyv aj snehová pokrývka a zamŕzanie pôdy. Kde snehová pokrývka nebola, alebo bola jej výška nízka, mohla pôda zamrznúť desiatky centimetrov hlboko (napríklad v Hurbanove 37 centimetrov, v Poprade 50 centimetrov). Na miestach bez snehovej pokrývky alebo iba s nesúvislou snehovou pokrývkou boli podľa odborníkov mrazy slabšie, než na miestach so snehovou pokrývkou.

Slnečné rekordy

„Silné mrazy v kotlinových polohách boli spôsobené aj prítomnosťou stabilnej tlakovej výše, ktorá sa rozprestierala nad územím strednej Európy po väčšinu mesiaca. Počas tlakovej výše býva spravidla stabilné slnečné počasie, so slabým vetrom, a jasnými a mrazivými nocami, pričom na niektorých miestach sa môže lokálne vytvoriť aj mrznúca hmla. Január 2017 je preto zároveň aj jeden z najslnečnejších od začiatku meraní,“ vysvetlili.  

Rekordne slnečno bolo v januári na staniciach Sliač, Hurbanovo, Bratislava – Koliba, Bratislava – Ivanka, Piešťany a Prievidza. Najviac hodín slnečného svitu meteorológovia zaznamenali na stanici Lomnický štít (183,5 hod.) a tento rekord obsadil druhé miesto za rokom 1989.

Poradie najchladnejších januárov podľa priemernej mesačnej teploty vzduchu zo staníc s údajmi od roku 1931 (SLOVENSKO: priestorový priemer). Zdroj: SHMÚ
Zobraziť galériu (4)
Poradie najchladnejších januárov podľa priemernej mesačnej teploty vzduchu zo staníc s údajmi od roku 1931 (SLOVENSKO: priestorový priemer). Zdroj: SHMÚ  (Zdroj: shmu.sk)

Január 2017 pokoril rekordy:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: shmu.sk)

Poradie najchladnejších januárov podľa priemernej mesačnej teploty vzduchu pre stanice s údajmi dostupnými z rôzneho obdobia. Zdroj: SHMÚ
Zobraziť galériu (4)
Poradie najchladnejších januárov podľa priemernej mesačnej teploty vzduchu pre stanice s údajmi dostupnými z rôzneho obdobia. Zdroj: SHMÚ  (Zdroj: shmu.sk)

 

Viac o téme: RekordyPočasieAnalýzaJanuár 2017
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu