Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Hrejivé počasie zrejme nevydrží dlho: Ďalší týždeň pravdepodobne v znamení mrazov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - V týchto dňoch sa na územie Slovenska dostal teplejší a vlhký vzduch, čoho následkom ustúpili mrazy. Budúci týždeň sa situácia opäť zmení. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Už v sobotu (4.2.) sa začne z pomedzia severnej Sibíri a Severného ľadového oceánu presúvať do Európy tlaková výš a po jej prednej strane aj veľmi studený vzduch, uviedli meteorológovia na sociálnej sieti. Studený vzduch sa pritom dostane aj nad naše územie.

Razancia ochladenia však stále nie je úplne jasná. Nie je totiž isté, či sa najchladnejší vzduch vyleje smerom k Dánsku, smerom k Slovensku alebo do juhovýchodnej Európy, vysvetľuje SHMÚ. Problém s určením predpovede počasia preto má nielen SHMÚ, ale aj meteorologické služby v iných krajinách Európy. Situáciu bude v ďalších dňoch spresňovať.

Prvý mesiac roka 2017 bol mimoriadne chladný. Slovensko sa dožilo prvého teplotne podnormálneho januára po 30 rokoch. SHMÚ zaznamenal počas januára najvyšší počet arktických dní na území Slovenska v tomto storočí.

Pozor na lavíny, uzavreli cestu pri Kraľovanoch

Pre padajúce lavíny v doline medzi Kraľovanmi a Párnicou až do odvolania úplne uzavreli cestu prvej triedy I/70. Polícia odkláňa všetku dopravu na obchádzku cez Ružomberok. „Premávka je riadená dopravnými značeniami a priamo policajtmi na mieste. Náhradná trasa je po ceste I/18 do Ružomberka a následne po ceste I/59 smerom na Dolný Kubín. Čo sa týka motoristov smerujúcich po ceste I/70 v smere od Dolného Kubína je možné používať náhradnú trasu smerom na Žilinu cez Terchovú,“ povedal zástupca okresného riaditeľa polície v Dolnom Kubíne Jozef Tabačák. 

Od štvrtka popoludnia je v úseku Kraľovany - Párnica úplne zastavená aj železničná doprava. „Železničiari masy snehu priebežne odstraňujú za pomoci bagra a koľajového pluhu, padanie lavín však naďalej pokračuje. Rozhodnutie o úplnom zastavení dopravy je preventívnym, aby nedošlo k ohrozeniu prechádzajúcich vlakov, cestujúcich, ale ani samotných železničiarov. Opatrenie potrvá aj počas víkendu 4. a 5. februára,“ uviedla hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky Martina Pavliková. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu