Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Krvavé peklo v brazílskom väzení: Pri vzbure zahynulo viac než 60 trestancov

Vzbura vo väzení v Manaus.
Vzbura vo väzení v Manaus. (Zdroj: twitter/PersonalEscrito)

MANAUS - Na najmenej 60 stúpol počet trestancov, ktorí zahynuli počas vzbury vo väznici v štáte Amazonas na severe Brazílie. Viacerým obetiam väzni odťali hlavu, informovali dnes miestne úrady.

Nepokoje vo väzenskom komplexe Anísio Jobim v meste Manaus vypukli v nedeľu večer, keď na seba začali útočiť väzni z dvoch súperiacich skupín. Vzburu potlačili dnes ráno. Počas chaosu, ktorý spôsobila, však z väzenia stihlo utiecť okolo 90 trestancov, uviedla televízna stanica Globo News. 

Pravdepodobnou príčinou nepokojov bol spor ohľadne kontroly nad obchodom s drogami, ku ktorému v zariadení dochádzalo. Bezpečnostným zložkám sa kontrolu nad väznicou podarilo opätovne získať okolo 7.00 h miestneho času (12.00 SEČ). Počas nepokojov zajali väzni dovedna 12 strážcov a 74 ďalších trestancov. Hlavy odťali prinajmenšom šiestim väzňom.

Ide najkrvavejšiu väzenskú vzburu v Brazílii od roku 1992, kedy si nepokoje vo väznici Carandiru v meste Sao Paulo vyžiadali dovedna 111 životov. K nepokojom menšieho rozsahu došlo vo viacerých brazílskych väzniciach aj v uplynulom októbri, kedy v priebehu jediného týždňa zahynulo 18 väzňov.

Zločinecké gangy sú v tejto krajine dobre organizované a dokonca aj ich väznení členovia sú medzi sebou zvyčajne schopní komunikovať prostredníctvom mobilných telefónov, čo výrazne prospieva obchodovaniu z drogami vo väzniciach. Odborové hnutia zamestnancov väzníc sa zároveň dlhodobo sťažujú na veľmi nízke personálne stavy.

Viac o téme: VzburaBrazíliaManaus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu