Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Dnes sa rozhoduje o budúcnosti Európy: Dve veci, ktoré môžu destabilizovať EÚ

Protest proti kandidátovi Norbertovi Hoferovi z FPO. Zobraziť galériu (5)
Protest proti kandidátovi Norbertovi Hoferovi z FPO. (Zdroj: SITA/AP)

VIEDEŇ - Dnes sa do istej miery rozhodne o budúcnosti Európy. V Rakúsku totiž rozhodujú o novej hlave štátu po tom, ktorou sa možno stane pravicový populista Norbert Höfer. V Taliansku sa zas koná dôležité referendum o ústavných zmenách, ktoré v prípade úspechu môže mať negatívny dopad na celú Európsku úniu.

Zvíťazí v Rakusku populizmus?

Rakúšania si vyberajú medzi kandidátom pravicovo-populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Norbertom Hoferom a bývalým predsedom rakúskej strany Zelených Alexandrom Van der Bellenom, ktorý kandiduje ako nezávislý.

Volebné miestnosti sú otvorené od 7.00 h. do 17.00 h, pričom vzhľadom na zákaz distribúcie čiastkových výsledkov ústavným súdom sa prvé odhady výsledkov, vrátane hlasujúcich písomne, očakávajú do 15 minút od uzavretia volebných miestností, čiže krátko po piatej hodine podvečer. 

Norbert Hofer
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Predbežné konečné výsledky prezidentských volieb, v ktorých však nebudú zarátané písomne odovzdané hlasy zratúvané až v pondelok 5. decembra, by mali byť známe dnes v čase od 19.30 h do 20.00 h. Definitívny výsledok by mal byť známy zrejme až v pondelok v neskorých večerných hodinách.

Účasť na samotných voľbách bude však podľa očakávania odborníkov po dlhej kampani, ale aj v súvislosti s jej polarizáciou v ostatných dňoch, nižšia ako pri májových voľbách (72,65 percenta), ktorých výsledky napokon ústavný súd zrušil pre porušenia predpisov pri sčítavaní hlasov odovzdaných písomne poštovou cestou.

Alexander Van der Bellen
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Kým niektoré prieskumy verejnej mienky predpovedali v ostatných týždňoch tesné víťazstvo Alexandra Van der Bellena, iné zasa nepresvedčivý triumf Norberta Hofera, ktorý cíti šancu aj v súvislosti s úspechom Donalda Trumpa v prezidentských voľbách v USA.

Obaja kandidáti sú optimistickí

Za sprievodu desiatok televíznych štábov z celého sveta odovzdali svoje hlasy v dnešnom opakovanom druhom kole prezidentských volieb v Rakúsku aj obaja kandidáti. "Som pokojný a optimistický," uviedol kandidát pravicovo-populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Norbert Hofer (45) vo svojej domovskej obci Pinkafeld v Burgenlande. Zopakoval tiež svoje vyhlásenie o tom, že sa nebude usilovať o tzv. Öxit. "Nechcem vystúpiť z Európskej únie," zdôraznil s tým, že len prípade vstupu Turecka do EÚ alebo vývoja, ktorý by viedol k centralistickej únii, by to bola otázka na referendum.

Bývalý šéf rakúskych Zelených Alexander Van der Bellen (72), ktorý kandiduje ako nezávislý, podľa vlastných slov tiež vníma svoje šance optimisticky. "Ale nemôžete si byť nikdy istí," povedal pri odchode z volebnej miestnosti vo Viedni. Van der Bellen, stúpenec EÚ, súčasne označil dnešné voľby za smerodajné pre Európu.

Väčšinu volebných miestností v Rakúsku uzavrú o 17.00 h, prvé odhady výsledkov sa očakávajú okolo 17.15 h. Experti predpokladajú, že účasť na hlasovaní bude nižšia než v anulovanom druhom kole prezidentských volieb z 22. mája (72,65 percenta), ktorých výsledky zrušil ústavný súd pre porušenia predpisov pri sčítavaní hlasov odovzdaných písomne poštovou cestou.

Referendum v Taliansku ovplyvní EÚ

V Taliansku sa začalo dnes hlasovať v referende o ústavnej reforme, ktorého výsledok rozhodne o politickej budúcnosti premiéra Mattea Renziho. Sľúbil, že v prípade neúspechu referenda odstúpi z funkcie.

Matteo Renzi
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Volebné miestnosti pre približne 51 miliónov Talianov oprávnených hlasovať sú otvorené od 7.00 h do 23.00 h. Krátko po ich zatvorení by mali byť zverejnené prvé odhady. Očakáva sa, že účasť na hlasovaní dosiahne 50 až 60 percent. Pre platnosť výsledku nie je predpísaná minimálna účasť.

Ústavná reforma, ktorú vláda predložila na schválenie občanom v referende, predpokladá okrem iného aj oklieštenie právomocí Senátu, obmedzenie právomocí regionálnych samospráv, zvýšenie kompetencií ústrednej vlády a zavedenie nového systému volieb do dolnej komory parlamentu.

Kritici tohto opatrenia sa však domnievajú, že reformy narušia demokratické poistky pred zneužívaním moci. Prieskumy verejnej mienky naznačovali, že návrh ústavnej reformy voliči neodobria.  Ak teda zvíťazia odporcovia reformy, Renziho nahradí dočasná vláda, ktorá bude musieť zrevidovať volebné zákony. Ak totiž novela ústavy neprejde, s najväčšou pravdepodobnosťou by z ďalších volieb vzišiel opäť roztrieštený parlament. Referendum o ústavných zmenách v Taliansku je vnímané ako potenciálne destabilizačné pre celú Európsku úniu.

Viac o téme: VoľbyRakúskoNorbert HoferAlexander Van der BellenFPO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu