Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Obama uistil Renziho: Taliansko zostane našim spojencom aj napriek neúspešnému referendu

Matteo Renzi
Matteo Renzi (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Taliansko aj napriek neúspechu nedeľňajšieho referenda o ústavných zmenách, ktoré presadzovala tamojšia vláda, zostane jedným z najbližších spojencov Spojených štátov. Týmito slovami sa v utorok talianskemu premiérovi telefonicky prihováral dosluhujúci americký prezident Barack Obama.

Biely dom uviedol, že Obama v telefonáte Matteovi Renzimu poďakoval za jeho "blízke priateľstvo a partnerstvo". Dvojica následne diskutovala o nedeľňajšom plebiscite v Taliansku, ktorého neúspech bol pre Renziho zdrvujúcou porážkou. Taliansky premiér dodal, že dodrží svoj sľub, v súlade s ktorým mal v prípade porážky v referende zo svojho postu odstúpiť. Telefonát dvojice politikov prebiehal v čase neistoty, ktorú pre budúcnosť vzťahov Spojených štátov s európskymi krajinami predstavuje novozvolený americký prezident Donald Trump, napísala agentúra AP. 

Obama však Renzimu povedal, že Taliansko zostane pre USA "nenahraditeľným partnerom" vzhľadom na spoločnú históriu a hodnoty oboch krajín. Obaja politickí lídri diskutovali okrem uvedeného aj o klimatických zmenách, ekonomike a migračnej kríze. Ústavná reforma, o ktorej sa v Taliansku hlasovalo v nedeľňajšom referende, mala podľa Renziho priniesť oklieštenie byrokracie, zvýšenie stability politického systému a tiež konkurencieschopnosti krajiny.

Viac o téme: ReferendumTalianskoBarack Obama
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu