Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Koniec celosvetového trendu: Rakúske prezidentské voľby majú víťaza

Alexander Van der Bellen Zobraziť galériu (3)
Alexander Van der Bellen (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ - Novým rakúskym prezidentom bude zrejme nezávislý kandidát s podporou strany Zelených Alexander Van der Bellen. Podľa priebežných výsledkov zverejnených agentúrou APA vedie s 53,6 percentami nad kandidátom pravicovo-populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Norbertom Hoferom, ktorý zatiaľ získal 46,4 percent.

Hoci ešte nie sú spočítané výsledky zo všetkých volebných miestností a hlasy z korešpondenčného hlasovania sa začnú počítať až v pondelok, podľa televíznej stanice ORF je teraz už takmer isté, že na náskoku Van der Bellena sa už nič nezmení.

Hlasy sú spočítané už v takmer 70 percentách volebných miestností

Hlasy sú spočítané už v takmer 70 percentách volebných miestností. Hlasy z korešpondenčného hlasovania sa začnú počítať až v pondelok. Pomerne veľký rozdiel v počte hlasov, ktorý voliči nakoniec dali jednotlivým kandidátom, je prekvapivý. Predvolebné prieskumy do poslednej chvíle predpovedali veľmi tesný súboj.

Predseda FPÖ Heinz Christian Strach už vo vysielaní ORF porážku kandidáta svojej strany Norberta Hofer uznal a Van der Bellenovi pogratuloval. Už pred ním nezávislému kandidátovi zablahoželal aj volebný manažér FPÖ Herbert Kickl.

Norbert Hofer a Alexander
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Celej Európe vraj spadol kameň zo srdca

Víťazstvo Alexandera Van der Bellena v rakúskych prezidentských voľbách podľa nemeckého vicekancelára a šéfa sociálnej demokracie SPD Sigmar GABRIEL znamená pre Európu úľavu. Podobný názor má aj luxemburský minister zahraničia Jean Asselborn, podľa ktorého v Rakúsku zvíťazil rozum.

Alexander Van der Bellen
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

"Celej Európe spadol kameň zo srdca," povedal dnes Gabriel denníku Bild. "Ak sa predpoklady potvrdia, bude výsledok volieb v Rakúsku jasným víťazstvo rozumu nad pravicovým populizmom," dodal vicekancelár s tým, že Van der Bellenovi už v mene celej nemeckej sociálnej demokracie pogratuloval.

Z Bruselu zablahoželali Van der Bellenovi k volebnému víťazstvu predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz, ako aj šéf Európskej rady Donald Tusk. "V období, keď stojíme pred náročnými výzvami, má pokračujúci konštruktívny príspevok Rakúska ku hľadaniu spoločných európskych riešení a ku zachovaniu našej európskej jednoty rozhodujúci význam," vyjadril sa Tusk.

Ako rozhodnutie Rakúšanov v prospech "Európy a otvorenosti" interpretoval výsledky dnešných volieb francúzsky prezident Francois Hollande. Francúzsky premiér Manuel Valls na Twitteri medzitým privítal "pekné víťazstvo" Van der Bellena, pričom vyjadril presvedčenie, že "populizmus nie je osudom Európy".

Líderka francúzskej krajnej pravice Marine Le Penová napriek porážke Hofera vo svojej reakcii ocenila priebojnosť Slobodnej strany Rakúska (FPÖ), ktorej bol kandidátom, a predpovedala jej víťazstvo v najbližších parlamentných voľbách v Rakúsku

Predpokladaný víťaz volieb je v šoku: Nečakal som to!

Veľký rozdiel v počte hlasov prekvapil aj Alexandera Van der Bellena. V prvom rozhovore po oznámení predbežných výsledkov povedal, že si želá, aby o ňom na konci jeho mandátu ľudia nehovorili len ako o prezidentovi, ale ako "o našom prezidentovi".

"Som nekonečne smutný, že to nevyšlo. Býval by som rád dával pozor na naše Rakúsko," uviedol Hofer na facebooku. Svojmu rivalovi Van der Bellenovi zagratuloval a Rakúšanov vyzval, aby držali spolu a spolupracovali. Sľúbil tiež, že sa bude o prezidentský úrad uchádzať aj za šesť rokov a už v najbližších parlamentných voľbách bude kandidovať znova aj do parlamentu. Predseda krajne pravicovej FPÖ Heinz-Christian Strach vo vysielaní ORF vylúčil, že by sa jeho strana znovu pokúsila napadnúť voľby na ústavnom súde.

Prichádzajú gratulácie

Výsledok prezidentských volieb v Rakúsku jasne hovorí, ako chcú byť Rakúšania vnímaní v zahraničí, vyhlásil dnes hovorca Európskej komisie (EK) Margaritis Schinas. Predseda EK Jean-Claude Juncker prostredníctvom hovorcu zagratuloval víťazovi volieb Alexandrovi Van der Bellenovi.

"Vzťahy Rakúska s Európou boli kľúčovým bodom kampane a výsledok volieb hovorí sám za seba o tom, ako si Rakúšania predstavujú, aby ich krajina bola vnímaná v zahraničí," vyhlásil hovorca EK. Juncker sa podľa neho chce s Bellenom čím skôr stretnúť a dúfa v úzku spoluprácu. Pošle mu aj oficiálny gratulačný list, ako je obvyklé.

Proeurópskemu víťazovi rakúskych prezidentských volieb v nedeľu zablahoželali predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz i šéf Európskej rady Donald Tusk. Víťazstvo Bellena privítali aj nemecké a francúzske politické elity.

Bugár hovorí o pozitívnej správe

Béla Bugár (Most-Híd) považuje výsledky prezidentských volieb v Rakúsku za dobrú správu nielen pre túto krajinu, ale pre celú Európu. "Som rád, že sa podarilo prerušiť trend volebných výsledkov, ktoré vo mne vyvolávali obavy. Ako som sa už viackrát vyjadril, populizmus neprináša žiadne dlhodobé a udržateľné riešenia. Naopak, vytvára len nové spory a deliace čiary v spoločnosti, ktoré žiadna krajina, ani Európa ako celok, nepotrebuje. Musíme spoločne odmietať populizmus a spoločne podporovať hodnoty, na ktorých stála a stále stojí povojnová Európa," napísal v stanovisku.

Rakúski voliči opätovne rozhodovali o novej hlave štátu, pretože májové hlasovanie poznačili pochybenia pri sčítavaní hlasov. V opakovanom hlasovaní o niekoľko percent zvíťazil Van der Bellen nad kandidátom pravicovej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Norbertom Hoferom.

Viac o téme: Alexander Van der Bellen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu