Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Sýrčan dostal za podnecovanie nepokojov najmenší trest: Za terorizmus si odsedí 10 rokov

Protest migrantov v septembri 2016 pri prechode Horgoš na maďarsko-srbských hraniciach.
Protest migrantov v septembri 2016 pri prechode Horgoš na maďarsko-srbských hraniciach. (Zdroj: SITA/AP)

SEGEDÍN - Sýrčana obvineného z organizovania vlaňajších masových nepokojov na srbsko-maďarskom hraničnom prechode Röszke-Horgoš 2 odsúdil dnes tribunál v juhomaďarskom Segedíne na desať rokov väzenia. Súd ho na prvom stupni uznal vinným z teroristického činu, informovala agentúra MTI.

Podľa verdiktu obžalovaný Ahmed H. ako účastník masového nepokoja pri hraničných zábranách ilegálne prekročil štátne hranice a spáchal násilný trestný čin voči úradnej osobe, čo je v zmysle platných maďarských právnych noriem teroristickým aktom. Za takýto trestný čin môže súd odsúdiť páchateľa od desiatich rokov väzenia až na doživotie. Súd okrem odňatia slobody muža celoživotne vykázal z územia Maďarska a rozhodol, že obžalovaný sa môže najskôr dostať podmienečne na slobodu po uplynutí dvoch tretín trestu.

Z verdiktu vyplýva, že Sýrčan pri nepokojoch na srbsko-maďarských hraniciach viackrát žiadal od policajtov otvorenie hraničných zábran a dal im na to dvojhodinové ultimátum, pritom megafónom podnecoval ostatných migrantov a zapojil sa aj do fyzického útoku na maďarských policajtov.

Obžalovaný v záverečnej reči povedal, že chcel iba dostať svojich rodinných príslušníkov do bezpečia, nepokojov sa nezúčastnil. Zdôraznil, že nie je teroristom a že veľmi ľutuje, ak kedykoľvek porušil maďarské zákony. Dodal, že to nemal v úmysle.

Pri vyhlásení verdiktu v súdnej sieni, v ktorej platili mimoriadne prísne bezpečnostné opatrenia, držal obžalovaný v ruke Korán a po vyrieknutí rozsudku sa rozplakal. Pred budovou súdu demonštrovali maďarskí a zahraniční aktivisti. Prokurátor sa voči rozsudku odvolal a žiadal prísnejší trest. Obžalovaný a jeho obhajca žiadali zrušenie obvinenia z trestného činu terorizmu a zmiernenie trestu.

Migranti vtedy zaútočili na maďarských policajtov zo srbskej strany - cez plot hádzali kamene a kusy betónu. Cudzinci vyzbrojení kameňmi a palicami prerazili hraničné zábrany, pričom maďarskí policajti zareagovali použitím slzotvorného plynu a vodného dela. Pri incidente sa zranilo 20 príslušníkov polície, z nich dvaja ťažšie.

Sýrčan, ktorý žije na Cypre, mal byť hlavným organizátorom nepokojov. Traja príslušníci budapeštianskej jednotky polície, nasadenej 16. septembra 2015 popoludní v Röszke, zhodne vypovedali, že obvinený viedol dav migrantov prostredníctvom megafónu. Migranti zaútočili na maďarských policajtov zo srbskej strany - cez plot hádzali kamene a kusy betónu.

Cudzinci vyzbrojení kameňmi a palicami prerazili hraničné zábrany, pričom maďarskí policajti zareagovali použitím slzotvorného plynu a vodného dela. Pri incidente sa zranilo 20 príslušníkov polície, z nich dvaja ťažšie.

Vládny strana Fidesz je s verdiktom spokojná

Maďarská vládna strana Fidesz dnes vyjadrila spokojnosť s verdiktom tribunálu v juhomaďarskom Segedíne, ktorý Sýrčana obvineného z organizovania vlaňajších masových nepokojov na srbsko-maďarskom hraničnom prechode Röszke-Horgoš 2 uznal vinným z teroristického činu a na prvom stupni ho odsúdil na desať rokov väzenia. Informovala o tom agentúra MTI.

"Všetci migranti musia vedieť, že ak chcú vstúpiť na územie Maďarska, musia rešpektovať maďarské zákony a orgány," uvádza sa vo vyhlásení Fideszu, ktorý zdôraznil, že maďarská vláda urobila dobre, že vybudovala hraničné zábrany a že od začiatku chráni hranice.

"Čas ukázal, že masová migrácia ohrozuje bezpečnosť Európy, pričom pretrváva teroristická hrozba. Denne zadržia džihádistov a dochádza k smrteľným teroristickým útokom. Nemôžeme dopustiť, aby sa terorizmus ďalej prehĺbil, rozšíril sa po Európe a nasťahoval sa do Maďarska. Musíme urobiť všetko pre to, aby bolo Maďarsko uchránené od prisťahovania migrantov," píše Fidesz, ktorý upozorňuje, že na decembrovom summite EÚ si Brusel zrejme opäť vynúti prisťahovalecké kvóty.

 

Viac o téme: TerorizmusUtečenciSýrčan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu