Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Veľký odkaz uznávaného profesora Slovákom: Ste nezrelí kvôli totalite, migranti sú príležitosť!

Vladimír Krčméry
Vladimír Krčméry (Zdroj: SITA)

BANSKá BYSTRICA - Slovensko je nezrelá krajina, desaťročia žilo v totalitných ideológiách, ktoré zanechali na národe hlboké stopy, nánosy a tie sa prejavujú v jeho správaní, konaní a postojoch. Takto vysvetľuje predsudky Slovákov voči migrantom profesionál z oblasti svetového zdravotníctva a humanitných vied profesor Vladimír Krčméry, ktorý sa dnes zúčastnil na vedeckej konferencii v Ústave rómskych európskych štúdií v Banskej Bystrici.

Cieľom konferencie bola odborná diskusia v oblasti migrácie a jej zdravotných a sociálnych aspektoch, v oblasti dodržiavania ľudských práv a rešpektovania dôstojnosti človeka, v oblasti nezamestnanosti, chudoby a zadlženosti. Podujatie zorganizovala Asociácia pre sociálny rozvoj a podporu občanov SR pod záštitou Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave.

Podľa Krčméryho nezrelosť spoločnosti spôsobuje, že to, čo nepozná, odsudzuje. Zmena môže prísť až po výmene celej generácie, ktorá totalitné ideológie nielen zažila, ale má na sebe aj ich nánosy.

"Migranti môžu byť obrovským prínosom pre spoločnosť, ktorá vie s nimi pracovať. Máme dobré príklady v Európe aj zlé, tak si osvojme tie dobré ako Nemecko, Rakúsko, Škandinávia, ktoré ekonomicky majú úžasný benefit. Rakúsko má jednu z najnižších nezamestnaností v EÚ a tretina jeho obyvateľov sú migranti. Pozrime sa na USA, teraz majú 320 miliónov obyvateľov, pred 50 rokmi mali 260 miliónov. Pätina až tretina obyvateľov USA sa narodili mimo USA, ale sú hnacím motorom americkej ekonomiky, ktorá ma také ukazovatele, aké za 50 rokov nikdy nemala. USA ukázali, že integrácia migrantov do pracovného procesu, ktorí tam chcú žiť a pracovať, je benefitom," konštatoval Krčméry.

Slovensko je plné čiernych dier: Objavte krásy pamiatok, o ktorých ste ani netušili

Podľa neho je veľmi cenná aj ich kultúra. Treba ju začať chápať a nepozerať sa na islam ako na nepriateľstvo kresťanstva. "Vstup islamu do kresťanskej Európy nevidím ako hrozbu, ale, naopak, ako príležitosť ukázať kresťanstvo, že je lepšie v konkurencii. Veď čo si viac ceníte? Víťazstvo vo futbale nad Argentínou alebo nad Špicbergami, kde je iba desať futbalistov? Ak sú kresťanské korene skutočne koreňmi a nielen zásterkou a ak sa cítime ako kresťania istí, tak sa nemusíme báť. Máme unikátnu príležitosť zväčšiť kresťanskú Európu o ďalších, ktorí sa nimi stanú, lebo vidia dobrý príklad," pokračoval Krčméry.

Ako tiež zdôraznil, 99,9 percenta migrantov, s ktorými sa stretol, utekali preto, že už stratili úplne všetko a nemali iné východisko. "Utekajú do kresťanskej Európy, lebo od nej čakajú východisko a to je pre nás pozitívna výzva. Cez nás prešlo asi 360.000 migrantov na rakúsko-maďarskej hranici plus v Slovinsku, kde sme mali štyri mesiace poľnú nemocnicu, ich bolo asi 40.000. Teraz máme v Grécku pod kuratelou dve- až tritisíc migrantov v dvoch nemocniciach. Nestretol som sa u nich s nenávistným chovaním. Nevnímali nás ako nepriateľov islamu alebo zlo, cez ktoré musia pochodovať," dodal Krčméry.

Viac o téme: UtečenciMigračná krízaVladimír KrčméryMigrrnti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu