Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Desivé zemetrasenie v Taliansku: Desiatky zranených, jedna obeť a zničené budovy!

Taliansko zasiahlo zemetrasenie Zobraziť galériu (11)
Taliansko zasiahlo zemetrasenie (Zdroj: SITA)

RÍM - Slabšie dotrasy zasiahli dnes nadránom horský región v strednom Taliansku. Agentúra AP upozornila, že ide o rovnakú oblasť, kde zemetrasenie v auguste tohto roku usmrtilo niekoľko stoviek ľudí. Krajinu postihli v stredu večer dve silné zemetrasenia. Úrady doposiaľ potvrdili len niekoľko desiatok ľahšie zranených a jednu obeť, ktorá v dôsledku otrasov zomrela na infarkt, informovala dnes agentúra AP.

Taliansky vulkanologický ústav uviedol, že krátko pred svitaním sa v meste Macerata v regióne Marche vyskytli dve zemetrasenia s magnitúdou 4, malé záchvevy však bolo cítiť celú noc. Zložky úradu pre civilnú ochranu od rána prehľadávajú zasiahnutú oblasť. Stredajšie zemetrasenia pripravili o strechu nad hlavou tisícky ľudí, mnohí z nich nocovali v autách.

Prvé zemetrasenie s magnitúdou 5,5 zaznamenali v stredu o 19.10 h SELČ a druhé s magnitúdou 6,1 o 21.18 h, uviedla Americká geologická služba USGS. Talianski seizmológovia celkovo zaznamenali 60 dotrasov, z ktorých zhruba 23 malo magnitúdu vyššiu než 3 a jeden 4,6. 

Otrasy postihli rovnaký región, ktorý bol zničený v dôsledku ničivého augustového zemetrasenia, ktoré si vyžiadalo 298 obetí a tisíce ľudí pripravilo o strechu nad hlavou. V oblasti v stredu spadli alebo boli poškodené mnohé ďalšie budovy; v niektorých prípadoch išlo o objekty poškodené už pri augustovom zemetrasení. Celkový rozsah škôd zatiaľ nie je známy. 

"Podľa informácií, ktoré máme, nie sú dopady (stredajších zemetrasení) také katastrofické, ako by sa dalo predpokladať... Zatiaľ sme nezaznamenali nijakú závažnú situáciu, a to je najdôležitejšie" povedal šéf talianskeho úradu civilnej ochrany Fabrizio Curcio.

Taliansko zasiahlo zemetrasenie
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Podľa jeho slov utrpelo zranenia len "niekoľko desiatok" ľudí, z ktorých nie je nikto v kritickom stave. Bezprostredne po otrasoch hospitalizovali dve alebo tri osoby, zatiaľ čo ďalšie vyhľadali ošetrenie neskôr. V meste Torentino zomrel na infarkt 73-ročný muž, ktorého zrejme vydesilo zemetrasenie. Starosta mesta Camerino potvrdil približne 40 ľahšie zranených obyvateľov. 

Taliansko zasiahlo zemetrasenie
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Stredajšie otrasy bolo cítiť aj v Ríme aj na iných miestach Talianska vzdialených stovky kilometrov od epicentra, ktoré sa nachádzalo pri mestečku Visso v provincii Macerata, približne 170 kilometrov severovýchodne od Ríma. V postihnutej oblasti uzavreli niektoré cesty a železničné trate a v niekoľkých mestách nadnes zrušili školské vyučovanie. Došlo tiež k lokálnym výpadkom elektrickej energie. 

Taliansko zasiahlo zemetrasenie
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Otrasy vyvolali na niektorých miestach paniku, napríklad počas zápasu najvyššej talianskej futbalovej ligy v meste Pescara, vzdialenom zhruba 100 kilometrov od epicentra. Davy divákov začali v reakcií na otrasy utekať zo štadióna a zápas museli na niekoľko minút prerušiť. Z domovov utiekli stovky obyvateľov postihnutého regiónu, úrady pre nich pripravili provizórne lôžka.

Taliansko zasiahlo zemetrasenie
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Séria zemetrasení spôsobila rozsiahle škody na kultúrnom dedičstve talianskych regiónov Marche a Umbria. S odvolaním sa na miestnych predstaviteľov o tom informovala dnes agentúra APA. Medzi vážne poškodenými budovami v časti Talianska, ktorú zasiahlo silné zemetrasenie aj v auguste, sú mnohé kostoly vrátane pútnického chrámu Santa Maria in Via v mestečku Camerino. Veža tohto kostola, ktorá bola poškodená aj pri zemetrasení v roku 1997, vydržala ničivé otrasy z 24. augusta, tentoraz sa však zrútila na priľahlý dom.

"Celé Camerino so svojím historickým jadrom je pamiatkou. Vecné škody sú enormné," povedal miestny starosta Gianluca Pasqui a dodal, že zemetrasenia tu zanechali vážne škody i na ďalšom chráme - Kostole sv. Filipa.

VIDEO Desivé zemetrasenie v
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP)

Zrútenie kostola hlásili aj z mesta Visso, kde malo jedno zo stredajších zemetrasení epicentrum. "Je to ako po bombardovaní," uviedli očití svedkovia, ktorých citovala APA. Kostol Najsvätejšieho Spasiteľa v Campi pri mestečku Norcia, približne 20 kilometrov južne od Vissa, takisto po najnovších zemetraseniach skončil v troskách, uviedol miestny arcibiskup Renato Boccardo. 

Škody na majetku v súvislosti so stredajšími zemetraseniami zaznamenali taktiež v historickom umbrijskom meste Cascia, spájanom s menom sv. Rity, patriacej medzi najobľúbenejších svätcov predovšetkým v tých krajinách Európy či Ameriky, kde sa používajú románske jazyky.

Taliansko zasiahlo zemetrasenie
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Taliansky premiér navštívil oblasť zemetrasenia 

Taliansky premiér Matteo Renzi navštívil dnes popoludní horskú oblasť v centrálnej časti krajiny, ktorú v stredu večer zasiahli dve silné zemetrasenia nasledované stovkami dotrasov. Seizmológovia upozornili, že s dotrasmi treba v regióne rátať aj v nasledujúcom období.

Talianska vláda prisľúbila postihnutej oblasti okamžitú pomoc vo výške 40 miliónov eur. Minister vnútra Angelino Alfano označil za "zázrak" skutočnosť, že vzhľadom na silu zemetrasení si nevyžiadali veľký počet obetí.

Matteo Renzi ubezpečil, že otrasy zeme Taliansko neochromia. Na tlačovej konferencii v Camerine, v ktorom otrasy napáchali značné materiálne škody, Renzi ďalej konštatoval, že zemetrasenie znamená pre jeho krajinu ťažkú skúšku, v ktorej však obstojí.

"Aj keď pokľakneme, nesmieme sa vzdať," citovala tlačová agentúra DPA Renziho slová. Infraštruktúra by sa mala v regiónoch, ktoré opakovane zasahujú silné zemetrasenia, zlepšiť, a to musíme dobre vysvetliť Európe, vyplynulo zo slov predsedu talianskej vlády.

Matteo Renzi obyvateľov oblasti ubezpečil, že zodpovední urobia maximum pre rýchlu obnovu regiónu. Súčasne podčiarkol, že miestni môžu rátať so solidaritou celého Talianska. Vláda v Ríme dnes uvoľnila 40 miliónov eur na okamžitú pomoc. "Nedopustíme, aby obyvateľstvo strávilo zimu v stanových táboroch," vyhlásil Renzi narážajúc na asi 3000 ľudí, ktorí prišli po stredajších otrasoch zeme o strechy nad hlavou.

Taliansky premiér Matteo Renzi.
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Aj keď intenzita otrasov v regiónoch Marche a Umbria veľmi nezaostala za augustovým ničivým zemetrasením, ktoré si vyžiadalo takmer 300 obetí, tentoraz zomrel na následky infarktu myokardu jeden človek a množstvo ľudí utrpelo zranenia. Experti sa domnievajú, že za to možno vďačiť faktu, že ľudia mali tentoraz možnosť vybehnúť z domov a navyše boli mnohé budovy od augusta už neobývateľné.

Materiálne škody sú však enormné, a to tak na infraštruktúre, ako aj na stavbách. Ich výška zatiaľ nebola vyčíslená. Škody hlásia dnes z celkove 19 obcí a miest Talianska.Z informácií talianskej civilnej ochrany vyplýva, že o strechu nad hlavou prišlo okolo 3000 ľudí, informovala agentúra DPA. Podiel poškodených, vážne poškodených a zničených objektov v niektorých obciach a mestečkách postihnutého regiónu dosahuje 80-90 percent.

Silné otrasy z centrálnej časti Talianska boli podľa dnešného oznámenia Geofyzikálneho observatória Univerzity (bavorského vojvodu) Ludwiga IX. a (bavorského kráľa) Maximiliana I. vo Fürstenfeldbrucku citeľné aj v spolkovej republike. Viacero podnetov dostali konkrétne z Horného Bavorska, kde však bolo otrasy cítiť iba ako veľmi slabé a krátke. Aj to je však vo vzdialenosti 600 km od centra otrasov neobvyklé.

Viac o téme: Zemetrasenie Taliansko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu