Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Taliani objavili ďalší desivý dôsledok zemetrasenia: VIDEO Varovanie, že príde ďalšie?!

Trhlina na Mount Vettore Zobraziť galériu (2)
Trhlina na Mount Vettore (Zdroj: YouTube)

RÍM - Svedectvom silného talianskeho zemetrasenia sa stala aj hora Mount Vettore, na ktorej si po posledných otrasoch geológovia všimli až 10-kilometrovú trhlinu. Obávajú sa, že ruptúra by mohla viesť k ďalšiemu ničivému zemetraseniu.

Nepredstaviteľne dlhá trhlina na hore Mount Vettore si vyžiadala ďalšie geologické a seizmologické výskumy. Trhlina má dĺžku 10 kilometrov a výšku pol metra. Hora je asi 40 kilometrov vzdialená od miesta, kde cez víkend vypuklo zemetrasenie o sile 6,5 magnitúda, upozornili talianske médiá.

Taliansko zasiahlo ďalšie ničivé zemetrasenie: Stotisíc ľudí bez strechy nad hlavou!

Výskumník Paolo Marco De Martini povedal, že ide o najväčšiu deformáciu, akú od roku 1980 videl. Ruptúra sa podľa neho zhoduje so seizmickou poruchou, ktorá vyvolala posledné zemetrasenie. Takáto trhlina má tendenciu sa otvoriť. Sprievodné trhliny sa preto objavili aj pozdĺž narušenia. Geológovia sa zhodujú, že prieskum lokality v oblasti trhliny je potrebné vykonať čo najskôr, kým nebude trhlina naplnená snehom.

Najsilnejšie zemetrasenie od roku 1980

Stredné Taliansko dnes zasiahlo ďalšie zemetrasenie s magnitúdom 4,8, ktorého epicentrum sa nachádzalo v provincii Macerata. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na taliansky Národný inštitút geofyziky a vulkanológie (INGV).

Taliani objavili ďalší desivý
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube)

Dnešné otrasy pôdy opäť zasiahli strednú časť Talianska, ktorú v nedeľu postihlo silné zemetrasenie s magnitúdom 6,5. Obete na životoch, zranenia či materiálne škody bezprostredne po zemetrasení hlásené neboli. Od nedele, keď Taliansko postihlo najsilnejšie zemetrasenie od roku 1980, zaznamenali seizmológovia v strednej časti krajiny viac ako 1100 dotrasov, z ktorých 20 malo podľa INGV magnitúdu vyššiu ako 4.

Viac o téme: Zemetrasenie TalianskoMount Vettore
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu