Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Renzi o referende v Taliansku: Ak nedopadne v môj prospech, odstúpim!

Matteo Renzi
Matteo Renzi (Zdroj: SITA)

RÍM - Taliansky premiér Matteo Renzi dnes potvrdil, že odstúpi z funkcie, ak decembrové referendum o ústavnej reforme dopadne v jeho neprospech.

Voliči budú rozhodovať o obmedzení právomocí hornej komory parlamentu, ako aj regiónov. Zástancovia tejto myšlienky tvrdia, že sa tým Taliansko viac stabilizuje; odporcovia sa zasa obávajú, že zmeny by podkopali vyváženosť demokracie a skomplikovali vládnutie, informuje agentúra DPA.

"Nechcem hovoriť o tom, čo spravím. To bolo vždy jasné," povedal Renzi. Jeho výrok prišiel iba pár hodín po tom, ako minister vnútra Angelino Alfano navrhol odklad hlasovania vzhľadom na sériu nedávnych zemetrasení v Taliansku. Renzi však tento návrh zamietol a potvrdil, že referendum sa bude konať 4. februára.

Podľa prieskumu, ktorý v nedeľu zverejni denník La Repubblica, Renzi a ďalší zástancovia kampane "áno" strácajú podporu. Európska únia sleduje tento vývoj s napätím, keďže odstúpenie Renziho by viedlo k politickému patu, čím by sa posilnili šance euroskeptického Hnutia piatich hviezd v ďalších voľbách.

Spomedzi opozičných strán je proti odkladu aj konzervatívna Forza Italia. V referende sa má rozhodovať o vládnej ústavnej reforme, ktorú obe komory talianskeho parlamentu schválili v apríli tohto roka. Reforma by obmedzila právomoci Senátu, zároveň by však zvýšila kompetencie ústrednej vlády a zaviedla nový systém volieb do dolnej parlamentnej komory.

Viac o téme: ReferendumTalianskoMatteo Renzi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu