Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Mestom New York v noci otriasla explózia: Takmer 30 ľudí sa vážne zranilo

Explózia v New Yorku Zobraziť galériu (3)
Explózia v New Yorku (Zdroj: SITA/AP)

NEW YORK - Explóziu, ktorá v sobotu večer miestneho času otriasla newyorským Manhattanom, mohlo spôsobiť po domácky zostrojené výbušné zariadenia. Informovala o tom spravodajská televízia CNN s odvolaním sa na zdroj v polícii.

Oficiálne to zatiaľ nikto nepotvrdili, úrady však už vylúčili, že by výbuch bol nastal v dôsledku úniku zemného plynu. Ako potvrdilo velenie newyorského hasičského zboru (FDNY), pri výbuchu bolo zranených 25 ľudí. Ich zranenia nie sú život ohrozujúce. Policajný hovorca J. Peter Donald informoval o niekoľkých zranených a ich prevozoch do nemocnice.   

Americké médiá medzičasom zverejnili fotografiu zdeformovaného odpadkového koša, kde zrejme nastražená nálož vybuchla. K policajným vyšetrovateľom, ktorí zisťujú príčiny tohto výbuchu, sa medzičasom pripojil aj Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI).

Explózia v New Yorku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Správa o možnom útoku nastraženou náložou sa v súvislosti s výbuchom na Manhattane objavila niekoľko hodín po tom, ako dnes dopoludnia (miestneho času) podobné zariadenie - zrejme po domácky vyrobená rúrková bomba - explodovalo aj v štáte New Jersey, a to v odpadkovom koši v blízkosti trate charitatívneho behu na pomoc príslušníkom americkej pechoty a námorníctva. Pri tomto výbuchu nebol nikto zranený. Organizátori z preventívnych dôvodov beh zrušili. O explózii v New Yorku bol informovaný aj prezident USA Barack Obama.

Starosta vylúčil spojitosť s terorizmom

Newyorský starosta Bill de Blasio uviedol, že vyšetrovatelia zatiaľ nenašli spojitosť medzi výbuchom, ktorý sa odohral v sobotu večer (miestneho času) na Manhattane v New Yorku s explóziou z rána (miestneho času) v blízkosti trate charitatívneho behu v štáte New Jersey.

VIDEO Mestom New York
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Dodal tiež, že "nie sú žiadne dôkazy v prospech toho, že by tento incident (v New Yorku) bol nejako spätý s terorizmom". De Blasio však udalosti z Manhattanu označil za zámerný čin. De Blasio súčasne potvrdil, že neďaleko miesta výbuchu na Manhattane polícia objavila aj možné druhé výbušné zariadenie. Podozrivý predmet sa našiel na 27. ulici medzi Šiestou a Siedmou avenue. De Blasio uviedol, že na mieste nálezu pracujú policajní vyšetrovatelia. 

Komisár newyorského hasičského zboru Daniel Nigro medzičasom spresnil, že pri výbuchu v oblasti Chelsea na Manhattane bolo zranených spolu 29 ľudí. Zranenia jedného z nich sú vážne, ostatní sú zranení ľahko. Agentúra DPA informovala, že premávku metra v tejto časti mesta prerušili alebo presmerovali. Časť štvrte Chelsea, kde sa výbuchu odohral, polícia uzavrela. 

Viac o téme: VýbuchNew York
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu