Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Jeseň je tu, vodiči zbystrite pozornosť: Polícia prináša užitočné rady

  Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

BRATISLAVA - Leto je nenávratne preč. Začalo jesenné obdobie, pre ktoré sú typické nižšie teploty často spojené s prízemným mrazom, hmlou a zníženou viditeľnosťou. Polícia preto prináša všetkým účastníkom cestnej premávky užitočné rady.

Nástrahy pre chodcov 

Podľa polície ide o náhly vstup na vozovku z chodníka alebo krajnice bez rozhliadnutia, zlý odhad vzdialenosti a rýchlosti vozidla, prechádzanie mimo priechod, často aj krížom cez štyri pruhy, podcenenie reflexných prvkov na oblečení.

Polícia odporúča chodcom predvídať, prechádzať cez cestu na miestach na to určených, vyhýbať sa rizikovým úsekom, nepreliezať zábradlia, neriskovať. Povinnosť chodcov idúcich po krajnici alebo po okraji vozovky je mať za zníženej viditeľnosti na sebe viditeľne umiestnené reflexné prvky alebo oblečený reflexný bezpečnostný odev nielen mimo obce, ale aj v obci.

Jeseň je tu, vodiči
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Foto: polícia)

Polícia radí použiť reflexné prvky na tej strane tela, ktorá je privrátená k vozovke (nie ku krajnici). Reflexné predmety treba umiestniť najlepšie blízko ku kolenám a do úrovne pásu, na rameno, cyklisti tiež na prilbu a bicykle. Reflexné nálepky treba nalepiť na podrážky topánok, bicykle, korčule, prilby, kolobežky, školské tašky, barle či kočíky. Deťom dať oblečenie, školské tašky a doplnky vybavené reflexnými a fluorescenčnými bezpečnostnými prvkami. 

Jeseň je tu, vodiči
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Foto: polícia)

Nástrahy pre cyklistov

Pri cyklistoch je nebezpečná jazda bez svetiel, bez reflexných prvkov, jazda na bicykli mimo obce bez prilby, podotýkame, že do 15 rokov je povinnosť mať prilbu aj v obci. Ďalej je to jazda po nesprávnej strane vozovky a výnimočná nie je ani jazda v skupinkách vedľa seba a jazda pod vplyvom alkoholu.

Polícia odporúča sledovať dianie okolo seba a vždy sa presvedčiť o bezpečnom prejazde, dať viditeľne a včas znamenie rukou o zmene smeru jazdy, používať prilby a chrániče a reflexné prvky.

Jeseň je tu, vodiči
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Foto: polícia)

Polície ďalej radí, ak rodičia berú dieťa na výlet bicyklom, dieťa treba mať vždy pred sebou na očiach, aby mohli jeho jazdu ovplyvniť prípadným upozornením. Treba dbať na to, aby jeho zdravie bolo dostatočne chránené, a to prilbou, chráničmi na končatiny, reflexnými prvkami na odeve. V prípade zhoršeného počasia treba využiť iné možnosti dopravy.

Jeseň je tu, vodiči
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Foto: polícia)

Nástrahy pre vodičov

V prípade tzv. akvaplaningu, teda ak je medzi pneumatikou a vozovkou viac vody ako dezén zvládne, auto začne „plávať“ a stáva sa neovládateľným. Polícia odporúča dať nohu z plynu, zošliapnuť spojku. Následne treba vyrovnať volant až pneumatika dosadne na vozovku. Držať volant oboma rukami a neriskovať predbiehaním.

V prípade hmly ide o sťažené podmienky na šoférovanie spôsobené zníženou viditeľnosťou a mokrou vozovkou. Polícia odporúča znížiť rýchlosť, zvýšiť vzdialenosť medzi vozidlami. Zapnúť hmlové svetlá, počas jazdy v kolónach stačí prvý a posledný v rade, aby neboli oslepení ďalší vodiči.

Jeseň je tu, vodiči
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Foto: polícia)

V prípade stretu so zverou je riziko najmä v noci a ráno. Polícia radí nevyhýbať sa prekážke vo vysokej rýchlosti. Následky šmyku môžu byť väčšie ako samotná zrážka, najmä pri jazde na diaľnici.

V prípade poľnohospodárskych strojov môže ísť o znečistenú vozovku od blata a lístia, existuje zvýšené riziko šmyku. Polícia odporúča predvídať, znížiť rýchlosť, venovať mimoriadnu pozornosť pri predchádzaní ťažkých strojov.

Jeseň je tu, vodiči
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Foto: polícia)

V prípade zberačov plodov, ktorých lákajú najmä stromy pri cestách, nechajú na vozovke často pohodené bicykle, či káričky. Stáva sa, že tadiaľ pobehujú deti a dospelí v tmavom oblečení.

Polícia odporúča vodičom zvýšiť opatrnosť, sledovať situáciu a znížiť rýchlosť. Zberačom radí mať reflexné vesty, pásky, čiapky, čokoľvek, vďaka čomu sa stanú pre vodiča viditeľnými a zabezpečiť, aby ich „dopravné prostriedky“ neohrozovali ostatných.   

Zlé počasie

V sťažených poveternostných podmienkach polícia odporúča najmä predvídať, prispôsobiť rýchlosť počasiu aj svojim schopnostiam, sledovať situáciu hlavne v okolí zastávok, škôl a nákupných centier, kde je zvýšený pohyb chodcov a cyklistov. Dať im prednosť tam, kde ju majú. "Tento rok prišlo o život v Banskobystrickom kraji už 25 osôb, z toho 8 chodcov, 8 vodičov, 7 spolujazdcov, 1 motocyklista a 1 cyklista. Tieto čísla nech sú mementom, ktoré prispejú k zamysleniu sa nad životom, prehodnoteniu priorít tak, aby na cestách nevyhasol už ani jeden život," podotkla hovorkyňa Prezídia policajného zboru Denisa Baloghová. 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Viac o téme: RadyCestná premávkaPolícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu