Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

VIDEO Polícia spacifikovala nebezpečného muža: Má mať na svedomí aj výbuchy v New Yorku

Ahmad Khan Rahami Zobraziť galériu (5)
Ahmad Khan Rahami (Zdroj: twitter.com)

NEW YORK - Afganského prisťahovalca, hľadaného americkými úradmi kvôli vypočúvaniu v prípadoch bombových útokov, ktoré otriasli newyorskou štvrťou Manhattan a pobrežným mestom v štáte New Jersey, zatkli dnes po prestrelke s políciou. Podozrivý pri nej utrpel zranenia.

Rahmani bude podľa CNN vypočutý ohľadom prípadu sobotňajšieho výbuchu v Seaside Parku v New Jersey a výbuchu v manhattanskej štvrti Chelsea. Polícia má podozrenie, že tieto útoky, rovnako ako výbušné zariadenia nájdené v okolí, sú dielom teroristickej skupiny pôsobiacej v New Jersey a New Yorku.

Zábery televízie WABC zachytili muža, údajne 28-ročného Ahmada Khana Rahamiho, ako ho na nosidlách nakladajú do sanitky v meste Linden v New Jersey. Zdalo sa, že je pri vedomí a obzerá sa okolo seba, napísala tlačová agentúra AP.

VIDEO Polícia spacifikovala nebezpečného
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Americká polícia dala dnes už skôr do súvislosti bombové útoky v New Yorku a New Jersey a vyhlásila, že v týchto prípadoch pátra po mužovi, ktorého chce vypočuť. Polícia zverejnila aj fotografiu 28-ročného Ahmada Khana Rahamiho a uviedla, že prípady čoraz viac vyzerajú ako teroristický čin s napojením na zahraničie. Podľa polície v New Jersey to vyplýva z informácií od amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI).

Pri prestrelke utrpeli zranenia aj dvaja policajti, ale podľa úradov nejde o vážne zranenia. Starosta Lindenu Derek Armsted uviedol, že majiteľ jedného z miestnych barov nahlásil, že v chodbe vedúcej do jeho podniku spí človek. Situáciu išiel preveriť policajt a ten spoznal Rahamiho, ktorého polícia identifikovala už skôr ako podozrivého v prípade bombových útokov, zverejnila o ňom správu a začala po ňom pátrať kvôli vypočúvaniu.

Úrady pátrali po 28-ročnom Rahamim, naturalizovanom občanovi USA z Afganistanu. Jeho posledným známym bydliskom bolo mesto Elizabeth v New Jersey, kde FBI dnes ráno vydal príkaz na domovú prehliadku a tá sa uskutočnila. Mesto leží neďaleko New Yorku.

Guvernér New Yorku Andrew Cuomo zase informoval, že v prípade útoku na Manhattane mohlo ísť o teroristický čin, ktorý mohol mať súvislosť so zahraničím. "Dnešné informácie naznačujú, že tam mohla byť nejaká spojitosť so zahraničím, ale uvidíme, kam nás povedie ďalšie vyšetrovanie," povedal Cuomo, ktorý ešte v nedeľu vylučoval akúkoľvek spojitosť medzi výbuchom a medzinárodným terorizmom. 

Explózia v New Yorku
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Rahami vytiahol na privolaného policajta strelnú zbraň a postrelil ho trupu, hoci mal na sebe nepriestrelnú vestu. Do prestrelky sa zapojili ďalší policajti a Rahamiho zložili na zem, vyhlásil policajný kapitán James Sarnicki. K zatknutiu došlo len niekoľko hodín po tom, čo polícia vydala úradnú správu o Rahamim a tiež jeho fotografiu. Rahamiho označila ako naturalizovaného občana USA z Afganistanu s adresou bydliska v meste Elizabeth v štáte New Jersey, kde žil s rodinou v byte nad otcovou reštauráciou špecializovanou na vyprážanú kuracinu.

Úrady tiež oznámili, že explózie čoraz viac vyzerajú ako teroristické činy s napojením na zahraničie. Polícia neinformovala, na základe čoho sa zaujíma o Rahamiho v súvislosti s bombovými explóziami, ale je známe, že starostlivo skúma videozáznamy z bezpečnostných kamier. Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) medzitým vypočul päť osôb, ktorých auto v nedeľu zastavili agenti.

Dnešná prestrelka prebehla po víkende strachu a hrôzy v New Yorku aj v New Jersey. Po výbuchu, ktorý v sobotu zranil 29 ľudí vo štvrti Chelsea newyorského Manhattanu, sa o niekoľko blokov ďalej našiel aj nevybuchnutý tlakový hrniec. V pobrežnom meste Seaside Park v New Jersey zase explodovala pred charitatívnymi pretekmi rúrková bomba, ale nikoho nezranila. Ďalších päť výbušných zariadení našli v sobotu v koši na odpad na železničnej stanici v Elizabethe. Jedno pri skúmaní robotom explodovalo.

V sobotu sa stal v USA aj ďalší incident spojený s terorizmom: muž, ktorý spomínal "Alaha", zranil pri vyčíňaní nožom deväť ľudí v nákupnom centre v štáte Minnesota, na čo ho zastrelil policajt mimo služby. K zodpovednosti za tento útok sa prihlásila extrémistická organizácia Daeš.

Násilie v Minnesote úrady nedávajú do súvislosti s bombovými útokmi v New Yorku a New Jersey. Polícia však s odvolaním sa na FBI uviedla, že bombové útoky v newyorskej časti Chelsea a v meste Seaside Park v štáte New Jersey spolu súvisia. Guvernér štátu New York Andrew Cuomo povedal, že na základe zhromaždených informácií a určitej podobnosti použitých bômb možno povedať, že "za tým stojí jedna skupina".

V sobotu došlo v manhattanskej štvrti Chelsea k silnej explózii výbušného zariadenia, ktorá si vyžiadala 29 zranených. Všetkých z nich medzičasom prepustili z nemocnice. V prípade zatiaľ neboli vznesené žiadne obvinenia. Na železničnej stanici v meste Elizabeth explodovalo dnes výbušné zariadenie skryté v batohu. Podľa správ médií sa v batohu nachádzalo až päť výbušných zariadení.

Prezident nešetril chválou

Americký prezident Barack Obama pochválil dnes políciu v meste New York a štáte New Jersey, a obzvlášť prvých zasahujúcich príslušníkov, za "rýchlu reakciu, ktorá určite zabránila tomu, aby bolo zranených ešte viac ľudí" pri víkendových bombových útokoch v oboch spomenutých lokalitách. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Obama pochválil aj "rýchlu akciu odvážneho policajného príslušníka mimo služby", ktorý cez víkend zabil muža podozrivého z útoku nožom spojeného s terorizmom v nákupnom centre v štáte Minnesota. Prezident povedal v New Yorku, keď sa objavili správy o zatknutí podozrivého v New Jersey, že riaditeľ amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) ho informoval o situácii a že sa zhováral s guvernérmi štátov New York, New Jersey a Minnesota.

"Chcem využiť túto príležitosť a uistiť obyvateľov tohto mesta, tohto regiónu a Američanov po celej krajine, že naši profesionáli z protiteroristických, policajných a justičných útvarov na každom stupni - federálnom aj miestnom - spolupracujú celých 24 hodín denne, aby zabránili útokom a držali nás v bezpečí," vyhlásil šéf Bieleho domu.

Viac o téme: PátranieNew YorkAhmad Khan Rahami
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu