Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Dôležitý rozhovor medzi svetovými mocnosťami: Lavrov navrhol zverejniť dohodu o prímerí v Sýrii

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a šéf americkej diplomacie John Kerry dnes v telefonickom rozhovore hovorili o krehkosti prímeria v Sýrii a snahách, ktorých cieľom je dopraviť humanitárnu pomoc pre civilistov v meste Aleppo na severe krajiny. Agentúra RIA Novosti uviedla, že telefonát a uskutočnil z iniciatívy americkej strany.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Lavrov Kerryho informoval, že Rusko "nie s malým úsilím" koordinuje prepravu humanitárnej pomoci so sýrskymi vládnymi silami a vyzval Washington, aby tiež využil svoj vplyv a apeloval na protivládnych povstalcov v Sýrii, aby aj oni vytvorili podmienky na dodávku pomoci pre civilistov v obkľúčených mestách a obciach.

Ruský rezort diplomacie súčasne dodal, že Lavrov navrhol zverejniť dohodu o prímerí v Sýrii uzavretú 9. septembra, aby "sa odstránili akékoľvek nejednoznačnosti pri chápaní ich plnenia". Lavrov v tejto súvislosti konštatoval pretrvávajúce "odmietanie nezákonných ozbrojených skupín pripojiť sa k prímeriu", pričom v tejto súvislosti pripomenul záväzok Washingtonu oddeliť umiernenú opozíciu od teroristických zoskupení. 

Prímerie v Sýrii sa vo veľkej miere dodržiava, a to na väčšine územia. Obe strany sa však už medzičasom opakovane navzájom obvinili z jeho porušovania.

Viac o téme: SýriaJohn KerrySergej Lavrov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu