Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Voľby v Rusku majú rušný priebeh: Podvody pri hlasovaní, fyzické útoky a hrozba bombového útoku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

MOSKVA - Ruská Ústredná volebná komisia (ÚVK) dnes vo svojom vyhlásení pripustila, že výsledky dnešných volieb do Štátnej dumy v Altajskom kraji na Sibíri môžu byť anulované, ak sa potvrdia podozrenia z volebných podvodov.

Ako jeden z príkladov agentúra AP citovala vyhlásenie kandidáta do Dumy za opozičnú stranu Jabloko, ktorý uviedol, že v Altajskom kraji volili mladí ľudia v mene starších občanov, ktorým zdravotný stav neumožňoval ísť do volebnej miestnosti. Predsedníčka ÚVK Ella Pamfilovová ubezpečila, úrady tento podnet prešetrujú, a to aj v spolupráci s políciou. Dodala, že v prípade potvrdenia podozrení o porušení zákona ÚVK prijme tie najprísnejšie opatrenia, vrátane podania trestných oznámení alebo dokonca anulovania výsledkov volieb.

Pamfilovová informovala, že ÚVK podobné podnety komisia z iných regiónov zatiaľ nedostala. Organizácia Golos, monitorujúca priebeh volieb, však na svojej webovej stránke napísala, že jej aktivisti, ako aj miestne volebné komisie dostali od občanov sťažnosti na porušenie zákona o voľbách, a to vo viacerých regiónoch, vrátane Moskvy. AP však dodala, že počet sťažností a ich dôveryhodnosť zatiaľ nebolo možné overiť.

Agentúra AP pripomenula, že ruské vedenie sa obáva opakovania situácie z roku 2011, keď sa na základe obvinení opozície z falšovania výsledkov volieb začala v Rusku dovtedy nevídaná vlna pouličných demonštrácií a nepokojov. Favoritom dnešných parlamentných volieb v Rusku je prokremeľská strana Jednotné Rusko.

Do Dumy by sa podľa prieskumov mali dostať aj tri ďalšie strany, ktoré s ňou v končiacom parlamente väčšinou spolupracovali. Ide o Komunistickú stranu Ruskej federácie, Liberálnodemokratickú stranu Ruska a Spravodlivé Rusko. O obsadení polovice kresiel v Štátnej dume sa rozhodne vo voľbách v jednomandátových obvodoch.

Nastúpili aj fyzické útoky

Niekoľko ukrajinských pravicových aktivistov dnes zablokovalo vchod na ruské veľvyslanectvo v Kyjeve, kde je zriadená volebná miestnosť, aby ruskí občania žijúci na Ukrajine mali možnosť odovzdať svoj hlas v dnešných voľbách do ruskej Štátnej dumy, dolnej komory parlamentu.

Medzi demonštrantmi bol aj líder nacionalistickej strany sloboda Ihor Myrošnyčenko, ktorý pred novinármi vyhlásil, že Ukrajina nemala dovoliť "nepriateľovi a agresorovi, ktorý jej ukradol Krymský polostrov, aby uskutočnil svoje ilegálne voľby na Ukrajine". Na mieste zasahovala ukrajinská polícia, ktorá sa snažila uvoľniť blokádu budovy. Jeden z demonštrantov pritom na políciu zaútočil. Tá ho zatkla.

Podľa agentúry TASS sa jeden z ruských občanov, ktorý chcel na veľvyslanectve hlasovať, stal tiež terčom fyzického útoku.  Polícia útočníka zatkla. Ďalšou obeťou útoku fyzického útoku pred veľvyslanectvom bol Ukrajinec, ktorý len do volebnej miestnosti sprevádzal svoju partnerku ruskej národnosti. 

Agentúra RIA Novosti citovala vyhlásenie ruského veľvyslanca pre osobitné úlohy Andreja Nesterenka, podľa ktorého situácia vo volebných miestnostiach na Ukrajine "nie je jednoduchá". Ubezpečil, že sa prijímajú dodatočné opatrenia na ich zabezpečenie.

V noci na sobotu skupina radikálov zaútočila na budovu ruského veľvyslanectva v Kyjeve dymovnicami a tzv. zábavnou pyrotechnikou. Veľvyslanectvo následne zaslalo protestnú nótu na ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí. Ukrajinské vedenie po tomto incidente uviedlo, že v súvislosti s ruskými voľbami na Ukrajine budú ruské diplomatické úrady v Kyjeve a ďalších ukrajinských mestách políciou chránené ako obvykle. Neskôr však informovalo, že v pohotovosti budú policajné posily.

Prišlo aj na bombu

Ruské bezpečnostné zložky začali dnes preverovať informáciu o hrozbe bombového útoku v jednej z volebných miestností v centre Moskvy. Informovala o tom agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na policajné zdroje.

Podľa predbežných informácií do volebnej miestnosti v Arménskej uličke vošiel neznámy muž, ktorý sa prítomným začal vyhrážať odpálením bomby. Rovnaký zdroj neskôr spresnil, že šlo o dvoch podozrivých mužov - jedného polícia zadržala, druhý sa vo volebnej miestnosti zabarikádoval. Ďalšie podrobnosti nie sú bezprostredne známe.

Moskovská polícia dostala aj informáciu, že jedna z politických strán chce v niektorej z volebných miestností v ruskej metropole usporiadať nepovolenú protestnú akciu. Polícia preto vyzvala občanov, aby sa nedali zatiahnuť do takýchto provokácií. Pripomenula tiež, že polícia v súlade so zákonom berie na zodpovednosť nielen organizátorov, ale aj účastníkov nepovolených protestných akcií.

Viac o téme: PodvodVoľbyRusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu