Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Krehké prímerie v troskách: Na sýrske Aleppo zaútočili neznáme lietadlá

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

ALEPPO - Päť bojových lietadiel zaútočilo dnes, krátko po kolapse týždňového prímeria v Sýrii, súbežne na niekoľko štvrtí v povstalcami obsadenej východnej časti severosýrskeho mesta Aleppo. Oznámilo to Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) s tým, že nebolo bezprostredne jasné, komu lietadlá patrili. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

USA vyjadrili dnes ochotu predĺžiť krehké prímerie v Sýrii i napriek početným porušeniam a oznámeniu sýrskej armády, že jeho platnosť sa skončila. Americké ministerstvo zahraničných vecí podľa agentúry AP uviedlo, že je pripravené spolupracovať s Ruskom na posilnení podmienok dohody o prímerí a rozšírení dodávok humanitárnej pomoci.

Hovorca amerického rezortu diplomacie John Kirby vzal sýrske oznámenie na vedomie, ale zdôraznil, že na prímerí sa dohodli USA a Rusko. Rusko malo podľa neho zabezpečiť, že Sýria bude prímerie dodržiavať a preto je na ňom, aby vyjasnilo sýrsky postoj. Dodal, že hoci prímerie porušovali všetky strany, celková úroveň násilia sa počas uplynulého týždňa zmenšila.

Viac o téme: Aleppo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu