Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Zdá sa, že Vyšehradská štvorka je atraktívna: Pribudne TÁTO krajina do V4?

 Heinz Christian Strache
Heinz Christian Strache (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ - Za vstup Rakúska do Vyšehradskej štvorky (V4) sa v sobotňajšom vydaní regionálneho denníka Tiroler Tageszeitung vyslovil líder euroskeptickej a populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Heinz-Christian Strache. Informoval o tom dnes rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF.

Práve prezidentský kandidát FPÖ Norbert Hofer iba začiatkom týždňa hovoril o rovnakom kroku v Prahe na stretnutí s prezidentom ČR Milošom Zemanom, keď spomenul úniu v Únii, ktorá by mohla prispieť k posilneniu možnosti presadiť záujmy regiónu v Bruseli. "V posilnení vyšehradskej skupiny vidím šancu na reformu Európskej únie," vyhlásil Strache. Podľa vlastných slov je za to, aby sa Rakúsko oficiálne uchádzalo o prijatie do tejto skupiny.

Rakúsko označil aj Zeman opakovane za vítaného partnera vo V4. Predseda vlády ČR Bohuslav Sobotka však v uplynulých dňoch odmietol ideu únie v Únii, ktorú v Prahe prezentoval Hofer. Strache vidí vo V4 formujúci sa protipól nemeckej  kancelárky Angely Merkelovej tvrdiac, že doteraz sa v EÚ všetci partneri riadili dohodami medzi Berlínom a Parížom.

Viac o téme: V4Heinz-Christian Strache
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu