Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zo slov exšéfa Pentagonu mrazí: Riziko jadrovej vojny ešte nebolo väčšie, ďalšie dve nebezpečenstvá

William Perry Zobraziť galériu (3)
William Perry (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Riziko vypuknutia jadrovej vojny teraz svetu hrozí viac ako inokedy, myslí si bývalý americký minister obrany William Perry."Je to pravda už niekoľko rokov, iba sme to nechápali," povedal denníku The Dallas Morning News.

Perry stál na čele Pentagonu v rokoch 1994 až 1997 za vlády prezidenta Billa Clintona. Predovšetkým sa podľa Perryho vracia nebezpečenstvo jadrového holokaustu, ktorého sa svet obával za studenej vojny. Je to preto, že sa neustále zhoršujú vzťahy s Ruskom. Zatiaľ to však podľa neho nie je ešte tak hrozné ako za studenej vojny.

"Takže nechcem naznačovať, že jadrová vojna je pravdepodobnejšie ako počas studenej vojny, avšak je pravdepodobnejšia, než sa doteraz myslelo," poznamenal exminister obrany, ktorý sa v posledných 25 rokoch sústredil na zníženie rizika jadrovej katastrofy.

Zo slov exšéfa Pentagonu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Ďalším dôvodom na znepokojenie je podľa Perryho to, že najväčší jadroví konkurenti Spojených štátov - Rusko, Čína, India a ďalšie - sa predháňajú vo vývoji stále lepších, rýchlejších a ničivejších zbraní. Predstavitelia Pentagonu podľa Perryho už upozornili Kongres, že počas 20 rokov budú potrebovať až 450 miliárd dolárov, možno aj viac, aby nahradili starnúci jadrový arzenál. To znamená potrebu nových bombardérov, nových ponoriek a nových rakiet.

S iróniou k tomu exminister poznamenáva, že sa tak deje na konci mandátu prezidenta Baracka Obamu, ktorý na začiatku svojho funkčného obdobia v apríli 2009 v Prahe sľúbil, že bude pracovať na tom, aby sa svet zbavil jadrových zbraní.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Thinkstock.com)

Teraz navyše podľa Perryho pribudli dve ďalšie nebezpečenstvá, ktoré v období studenej vojny neboli. Jedným je riziko jadrového terorizmu a druhým regionálneho nukleárneho konfliktu, napríklad medzi Indiou a Pakistanom. "Keď tieto dve riziká pridáte, potom je nebezpečenstvo jadrovej katastrofy väčšie," konštatoval.

Viac o téme: PentagonJadrová vojnaWilliam Perry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu