Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vojenský predstaviteľ sa obáva návratu do Turecka: V USA okamžite požiadal o azyl

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Turecký vojenský predstaviteľ, pôsobiaci na veliteľstve NATO v USA, požiadal americké úrady o udelenie azylu. Stalo sa tak po tom, ako ho turecká vláda po júlovom neúspešnom prevrate povolala späť do vlasti.

Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na dvoch amerických činiteľov, ktorí uvedenú informáciu poskytli pod podmienkou zachovania anonymity. Podľa agentúry ide o vôbec prvý známy prípad tureckého dôstojníka, ktorý po júlových udalostiach požiadal o azyl Spojené štáty. 

O udelenie azylu sa údajne uchádza turecký predstaviteľ, pôsobiaci na Veliteľstve spojeneckých síl pre transformáciu (ACT), ktoré sídli v Norfolku v americkom štáte Virgínia. Zdroje citované agentúrou Reuters neuviedli jeho meno ani hodnosť. 

Nemenovaný predstaviteľ veľvyslanectva Turecka vo Washingtone však povedal, že Ankara v súčasnosti nemá žiadne informácie o kontraadmirálovi tureckého námorníctva Mustafovi Ugurlovi. Ten neuposlúchol výzvu, aby sa prihlásil tureckým úradom po tom, ako bol v júli vydaný príkaz na jeho zadržanie. 

"(Ugurlu) 22. júla nechal na základni svoje prístupové karty a identifikačný preukaz a odvtedy o ňom nikto nepočul," povedal zdroj z tureckého veľvyslanectva. Nebol však informovaný o tom, či Ugurlu následne podal žiadosť o azyl v USA. 

Podľa článku, ktorý bol zverejnený v apríli na webovej stránke NATO, Ugurlu pôsobil práve na veliteľstve NATO v Norfolku vo Virgínii, kde zastával vysokú funkciu zástupcu náčelníka štábu.

Dvaja vojenskí pridelenci ušli do Talianska

Dvaja vojenskí pridelenci z tureckého veľvyslanectva v Grécku ušli do Talianska. Informoval o tom dnes šéf tureckej diplomacie Mevlüt Čavušoglu, ktorého citovala agentúra AP. Podľa ministrových slov obaja pridelenci, ktorí mali plukovnícku hodnosť, opustili Grécko 6. augusta na palube trajektu smerujúceho do Talianska.  

O prípade boli už oficiálne upovedomené úrady v Taliansku i v Holandsku, kde žije brat jedného z nezvestných. Správu o úteku dvojice tureckých vojenských atašé pôsobiacich v Grécku priniesla aj agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na nemenovaného tureckého predstaviteľa. Pridelenci podľa uvedeného zdroja zmizli po tom, ako ich povolali naspäť do Turecka v súvislosti s vyšetrovaním júlového neúspešného pokusu o prevrat. 

Ten istý predstaviteľ označil za nezvestného aj vojenského pridelenca v Bosne, čo však neskôr oficiálne poprelo tamojšie turecké veľvyslanectvo. Turecké noviny Hürriyet identifikovali nezvestných atašé ako štábneho plukovníka pozemných síl Ilhana Yašitliho a plukovníka námorných síl Halisa Tunča. Obaja podľa nich odišli aj so svojimi rodinami a miesto ich pobytu nie je momentálne známe. 

Predtým - 7. augusta - im grécke ministerstvo zahraničných vecí na žiadosť Ankary odobralo akreditáciu. Už 29. júla sa nezúčastnili na ceremónii NATO, ktorá sa konala na vojenskej základni v Aténach. Turecké úrady v súvislosti s júlovým prevratom stále pátrajú po 160 príslušníkoch armády, medzi ktorými je aj deväť generálov.

Viac o téme: AzylUSATurecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu