Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Turecko opäť hrozbou pre Daeš: Obnoví vzdušné útoky na ciele teroristov v Sýrii

Mevlüt Čavušoglu
Mevlüt Čavušoglu (Zdroj: TASR/AP)

ANKARA - Turecko obnoví vzdušné útoky na ciele extrémistickej organizácie Daeš v Sýrii, uviedol turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu, ktorého dnes citovala agentúra AP.

Čavušoglu v stredu pre súkromnú televíziu NTV povedal, že Ankara  sa "bude opäť aktívnym spôsobom prostredníctvom svojich lietadiel podieľať na operáciách" proti Daeš. Rusko na incident reagovalo tým, že na svoju základňu v Sýrii, vzdialenú približne 50 kilometrov od tureckých hraníc, rozmiestnilo systémy protivzdušnej obrany s raketami dlhého doletu a uvalilo na Turecko celý rad hospodárskych sankcií. Čavušoglovo vyhlásenie prišlo po tom, ako sa Rusko a Turecko tento týždeň dohodli na normalizácii vzájomných vzťahov.

Turecko chce s Ruskom spolupracovať na operáciách proti Daeš

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu spresnil dnes svoje vyjadrenie o spoločnom postupe s Ruskom proti teroristickej skupineDaeš v Sýrii, keď povedal, že Turecko si želá väčšiu spoluprácu s Moskvou, nie spoločné útoky. Informovala o tom agentúra AP.

Čavušoglu novinárom povedal, že Turecko, člen NATO, chce dosiahnuť "koordináciu" s Ruskom v otázke operácií proti Daeš. "Neznamená to, že turecké lietadlá a ruské lietadlá budú lietať spolu," uviedol minister. "Keďže Daeš je našim spoločným nepriateľom, bolo by dobré, keby Rusko zacieľovalo svoje operácie proti Daešu," dodal šéf tureckej diplomacie. AP predtým citovala Čavušoglove slová o tom, že Turecko navrhlo Rusku "spoločné operácie" voči cieľom Daeš na území Sýrie. Možnosti spoločného postupu v Sýrii by mala v Rusku prediskutovať turecká delegácia zložená z predstaviteľov rezortu diplomacie, tajných služieb a armády.

Viac o téme: TureckoSýriaDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu