Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Erdogan zúri: Západné štáty vraj podporujú terorizmus a majú prsty aj v prevrate

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA)

ISTANBUL - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil dnes západné štáty z podpory terorizmu a zo schvaľovania pokusu o štátny prevrat, ku ktorému došlo v Turecku 15. júla. Informovala o tom agentúra DPA.

Erdogan na dnešnom stretnutí so zahraničnými investormi v Ankare povedal, že "naši priatelia" držali palce pučistom a že po zmarenom pokuse o prevrat neposkytli Turecku pomoc. Celý puč bol podľa neho zorganizovaný zo zahraničia. Ostrou kritikou na adresu západných krajín nešetrili podľa DPA ani turecké provládne médiá, ktoré z organizácie prevratu obvinili priamo Spojené štáty. Dôkazy o účasti USA na prevrate však turecké mediálne zdroje neposkytli. 

Jedinou indíciou by mohla byť skutočnosť že turecký duchovný Fethullah Gülen, ktorého Erdogan obviňuje z prípravy prevratu, žije v USA. Turecko žiada o jeho vydanie, avšak USA trvajú na riadnom postupe vrátane oficiálnej žiadosti o Gülenovo vydanie, ktorá musí obsahovať dôkazy o jeho vine, s čím Erdogan nesúhlasí. Tureckému prezidentovi a jeho stúpencom sa podľa DPA nepáči ani kritika Západu na adresu zásahu proti údajným pučistom, v rámci ktorého boli prepustené desaťtisíce štátnych zamestnancov a viac ako 10.000 ľudí turecké úrady zatkli. 

Erdogan pohrozil

Erdogan dnes odporučil talianskym sudcom, aby sa namiesto jeho syna venovali radšej potomkom mafiánov. Stalo sa tak v rozhovore, ktorý najvyšší turecký predstaviteľ poskytol talianskej štátnej televízii Rai. Erdogan súčasne upozornil, že vyšetrovanie jeho syna pre podozrenie z prania špinavých peňazí môže ohroziť bilaterálne vzťahy medzi oboma krajinami. 

Taliansky premiér Matteo Renzi reagoval na spomínané slová prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí slovami: "V tejto krajine sa sudcovia riadia talianskym právom a ústavou, nie slovami tureckého prezidenta. Tomu sa hovorí právny štát." Predseda talianskej vlády súčasne zdôraznil nezávislosť justície a jej boj proti nezákonnostiam akéhokoľvek typu.

Rezort zahraničných vecí v Ríme v reakcii poznamenal, že talianska justícia vedie úspešný boj proti mafii. "V žiadnom prípade nepotrebuje povzbudenie od Erdogana," zdôraznilo ministerstvo. Informovali o tom talianske i francúzske elektronické médiá. Bilal Erdogan (35), ktorý si robí doktorát na Univerzite Johnsa Hopkinsa v Bologni, mal z Turecka do Talianska ilegálne previezť značné množstvo finančných prostriedkov. V tejto súvislosti je podozrivý z prania špinavých peňazí. 

Vyšetrovanie kauzy sa začalo na základe trestného oznámenia tureckého veľkopodnikateľa Murata Hakana Uzana, ktorý podobne ako jeho otec ušiel v roku 2003 pred zatknutím do zahraničia. Podľa neho sa Bilal Erdogan nezdržiaval v Bologni kvôli štúdiu, ale kvôli organizácii ilegálnych obchodov rodiny. Štúdium v Bologni prerušil ešte v roku 2007. 

Spomínaný iniciátor vyšetrovania je bratom Cema Uzana - spoluzakladateľa a lídra tureckého pravicovo-populistického subjektu Mladá strana (GP). Vyšetrujúci sudca v Bologni iba nedávno, 20. júla, vyhovel žiadosti prokuratúry a predĺžil vyšetrovanie syna tureckého prezidenta.

Viac o téme: TerorizmusRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu