Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Šéf Rady Európy vyzval Turecko k zdržanlivosti pri čistkách v štátnom aparáte

Thorbjörn Jagland a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan Zobraziť galériu (3)
Thorbjörn Jagland a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA)

BRUSEL/ŠTRASBURG – Generálny tajomník Rady Európy (RE) Thorbjörn Jagland dnes počas svojej návštevy v Turecku vyzval vládu tejto krajiny k zdržanlivosti pri zákrokoch voči osobám, ktoré sú podľa Ankary podozrivé z väzieb na nevydarený vojenský prevrat z 15. júla.

Jagland je jedným z najvýznamnejších európskych predstaviteľov, ktorí zavítali do Turecka od pokusu o prevrat a po sérii zatýkaní a začatí rozsiahlych personálnych čistiek v štátnom aparáte.

Jagland v stredu potešil svojich hostiteľov, keď po stretnutí s tureckým ministrom zahraničných vecí Mevlütom Čavušoglom vyhlásil, že je potrebné zaoberať sa "tajnými sieťami" tureckého kazateľa Fethullaha Gülena, ktorý je v exile v Spojených štátoch. Zároveň však zopakoval, že Turecko musí rešpektovať princípy právneho štátu. 

Thorbjörn Jagland a turecký
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Ankara Gülena obviňuje z nevydareného pokusu o vojenský prevrat. Hovorca šéfa RE dnes upozornil, že Jagland podporuje potrebu "preskúmať" súvislosti okolo Gülena, avšak nepodporuje proces rozsiahlych čistiek, ktoré vykonáva Turecko voči osobám podozrivým z väzieb na tohto duchovného.

Jagland dnes rokoval s tureckým ministrom pre európske záležitosti Ömerom Čelikom a lídrom hlavnej opozičnej sily, Republikánskej ľudovej strany (CHP), Kemalom Kiličdaroglom. Turecký minister vnútra Efkan Ala mu prezradil, že úrady zatkli 25.917 ľudí, z ktorých 13.419 bolo v stredu ešte stále vo väzbe kvôli podozreniam, že boli zapojení do pokusu o prevrat. 

Thorbjörn Jagland a turecký
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Jaglandov hovorca v tejto súvislosti uviedol, že podľa šéfa Rady Európy najmä učitelia nemali byť prepúšťaní a stíhaní len preto, že boli zamestnancami škôl, ktoré sú spojené so sieťou Fethullaha Gülena.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ako v tejto súvislosti upozornila tlačová agentúra Belga, však dnes vyhlásil, že "vírus" Gülenovho vplyvu sa rozšíril po celom Turecku a musí byť "odstránený".

Viac o téme: TureckoRecep Tayyip ErdoganEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu