Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V súvislosti s prekazeným pučom v Turecku zatkli nemeckú občianku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BERLÍN – Medzi tisícmi ľudí, ktorých v Turecku pozatýkali po júlovom neúspešnom pokuse o prevrat, je aj žena s nemeckým občianstvom. Informáciu zverejnenú viacerými nemeckými médiami potvrdil v piatok hovorca ministerstva zahraničných vecí v Berlíne.

Podľa agentúry DPA je ako dôvod zatknutia nemenovanej Nemky uvádzané podozrenie z príslušnosti k hnutiu kazateľa Fethullaha Gülena, ktorému Ankara pripisuje zodpovednosť za prekazený puč. Nemecký rezort zahraničia o tomto prípade vie, snahy o nadviazanie kontaktu so zadržiavanou ženou prostredníctvom veľvyslanectva v Ankare sú však zatiaľ bezúspešné.

Nemecké rozhlasové stanice NDR a WDR, ako aj denník Süddeutsche Zeitung predtým nedokázali uviesť, prečo sa táto Nemka zdržiavala v Turecku. Neznáme je aj to, či má popri nemeckom aj turecké občianstvo.

Zatknutej žene údajne našli knihy, ktoré naznačujú, že by mohla byť napojená na Gülenovo hnutie. Ide pritom o prvú osobu s nemeckým občianstvom, ktorú zasiahla terajšia vlna zatýkania v Turecku.

V súvislosti s pokusom o prevrat zatkli podľa DPA celkovo asi 26.000 ľudí, z ktorých bol na polovicu vydaný zatykač. Podľa údajov Ankary bolo zároveň postavených mimo služby takmer 59.000 štátnych zamestnancov. Úrady tiež zrušili takmer 75.000 ľudí cestovné pasy, aby zamedzili ich úteku do zahraničia.

Viac o téme: PučTurecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu