Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ide do tuhého: Duchovný Fethullah Gülen sa obáva o svoj vlastný život

Fethullah Gülen
Fethullah Gülen (Zdroj: TASR/AP)

WASHINGTON - Turecký moslimský duchovný Fethullah Gülen, ktorého Ankara obviňuje zo zosnovania nedávneho pokusu o prevrat, má obavy o svoj život. Podľa agentúry Reuters to dnes uviedli jeho právnici v USA, kde Gülen dlhodobo žije v dobrovoľnom exile.

Samotný duchovný akúkoľvek spojitosť s prevratom odmieta. Ankara napriek tomu na neho vydala zatykač a požaduje od Washingtonu jeho vydanie. Gülenovi právnici na dnešnej tlačovej konferencii vo Washingtone uviedli, že ich klient sa obáva, že by sa mohol stať terčom atentátu.  Duchovný, ktorý propaguje umiernený islam a princípy demokracie, žije v meste Saylorsburg v štáte Pensylvánia. Z Turecka do USA odišiel už v roku 1999. 

Ankara o Gülenovi tvrdí, že dával inštrukcie strojcom pokusu o vojenský prevrat, ktorý sa odohral v noci z 15. na 16. júla. Kvôli tomu na neho turecké úrady vydali aj zatykač. On sám sa však od pučistov dištancoval a ostro ich odsúdil. Americký minister zahraničných vecí John Kerry v sobotu povedal, že USA zvážia žiadosť o vydanie Gülena, ak ju od Turecka dostanú. Zdôraznil však, že turecká strana bude musieť predložiť jasné dôkazy o jeho údajných previneniach.

Ankara žiada Maďarsko o zatvorenie istých škôl

Turecko požiadalo maďarské orgány, aby zatvorili turecké školy fungujúce v Maďarsku, ktoré sa viažu k "teroristickej organizácii" moslimského duchovného Fethullaha Gülena žijúceho v USA. Informovala o tom dnes maďarská komerčná televízia ATV. Maďarské ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo, že Ankara sa obrátila na Budapešť s takouto žiadosťou diplomatickou cestou.

Uviedlo však, že vláda urobí požadované kroky iba v prípade, ak sa potvrdí, že tieto inštitúcie možno spájať s teroristami. Podľa ATV v jednej zo škôl, financovaných maďarskou nadáciou, pracuje päť občanov Turecka, ktorých nemožno politicky spájať s Gülenom. Jeden z učiteľov podľa informácií získaných televíziou síce zdieľa Gülenovu vieru, avšak okrem toho neexistuje medzi nimi žiadny kontakt.

Viac o téme: Fethullah Gülen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu