Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nový DÔKAZ vyšetrovania zostreleného boeingu nad Ukrajinou: FOTO, ktorá ma presvedčiť neveriacich

Tryska protilietadlovej rakety Zobraziť galériu (5)
Tryska protilietadlovej rakety (Zdroj: jit)

AMSTERDAM - Vyšetrovacia komisia zverejnila ďalší kúsok mozaiky pri odhaľovaní pravdy zostrelenia boeingu nad Ukrajinou. Tentokrát ide o fotografiu dôkazu, že lietadlo s 298 ľuďmi na palube zostrelila raketa BUK. Dnes už ide o pravdepodobnosť hraničiacou s istotou, že za smrťou nevinných sú proruskí separatisti.

Holanďania, ktorí vedú medzinárodný tím JIT, v ktorom pôsobia aj zástupcovia Austrálie, Malajzie, Belgicka a Ukrajiny, sa zameriavajú na trestnoprávne vyšetrovanie a svoje závery sa chystajú zverejniť na jeseň tohto roka.

Nový DÔKAZ vyšetrovania zostreleného
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA, Twitter, Wikipedia)

Podľa slov holandského prokurátora, po tomto lete chce spoločný vyšetrovací tím predstaviť prvé výsledky doterajšieho kriminálneho vyšetrovania pádu stroja letu MH-17. Tím sa zaoberá a skúma zbraň, ktorá mala byť použitá na zostrelenie lietadla a taktiež aj presným miestom odpálenia. Vyšetrovanie je vraj „v pokročilej fáze“ dodal prokurátor v predbežnej správe. Od Rusov je však potrebné získať ako technické tak aj operačné podrobnosti o rakete Buk a mieste odpalu. Výsledky svojej práce sa tím JIT vedení Holanďanmi rozhodol nezverejňovať v správe, ale rovno ho predložiť na súde. 

Nový DÔKAZ vyšetrovania zostreleného
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: jit)

Prípadom pádu Boeingu 777 sa zaoberá aj Holandský bezpečnostný úrad (DSB). Tento sa však na vec pozerá a rieši ju z technického hľadiska. Minulý rok uviedol, že boeing bol zostrelený raketou 9N314M Buk. DSB práve nález trysky považuje za kľúčový dôkaz v prípade. Predseda DSB Tjibbe Joustra, predstavil v októbri minulého roka priebežné závery vyšetrovania a pripojil k nim aj fotografie nájdenej trysky.

Boeing 777 spoločnosti Malaysia Airlines bol zostrelený nad východnou Ukrajinou 17. júla 2014. Trosky lietadla boli nájdené niečo okolo štyridsať kilometrov od ruských hraníc. Tragédiu neprežil nikto z 298 ľudí nachádzajúcich sa na palube.

Viac o téme: TragédiaLietadloBoeing
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu