Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pitva tiel z tragického letu odhalila záhadu: Odborníci vrátili do hry najdesivejšiu teóriu!

Nájdené trosky lietadla EgyptAir. Zobraziť galériu (4)
Nájdené trosky lietadla EgyptAir. (Zdroj: egypt army)

KÁHIRA – Hoci vyšetrovanie expertov z amerického Pentagonu výbuch na palube zmiznutého lietadla EgyptAir vylúčilo, najnovšie zistenia zamiešali karty ešte viac. Stopy na telách mŕtvych pasažierov by mohli vzkriesiť starú hypotézu o teroristickom útoku.

Skúmanie pozostatkov osôb, ktoré minulý štvrtok zahynuli pri páde egyptského lietadla, ukazuje, že na palube stroja nastala zrejme explózia. Agentúre AP to pod podmienkou zachovania anonymity povedal jeden z egyptských vyšetrovateľov. Agentúra Reuters píše, že vyšetrovatelia podľa jej zdrojov zatiaľ nenašli stopy výbušniny. Na palube airbusu spoločnosti Egyptair bolo v čase jeho pádu do Stredozemného mora 66 ľudí, všetci zahynuli.

Najbizarnejšia teória o páde lietadla EgyptAir: Pred haváriou videli piloti záhadný objekt

Vysoko postavený forenzný vyšetrovateľ podľa AP osobne ohliadal pozostatky v márnici v Káhire. Všetkých 80 kusov tiel, ktoré sa podarilo nájsť a dopraviť do márnice, je podľa neho veľmi malých. „Nie je tu jediná celá časť tela, ako napríklad hlava alebo rameno,“ povedal. Logickým vysvetlením podľa neho je, že na palube došlo k výbuchu.

Pitva tiel z tragického
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: egypt army)

O príčine havárie Airbusu A320 mieriaceho z Paríža do Káhiry sa doteraz len špekulovalo, v hre bola technická porucha, chyba či úmysel pilota aj teroristický útok. Trup lietadla a takzvané čierne skrinky so záznamami o lete doteraz nenašli. V mori po nich pátra okrem iného egyptská ponorka a francúzske hliadkové plavidlo.

Pitva tiel z tragického
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: egypt army)

Pitva tiel z tragického
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: egypt army)

Šéf vyšetrovateľov teóriu zmietol zo stola

Šéf egyptských vyšetrovateľov poprel dnešnú správu, že ohliadka pozostatkov obetí štvrtkovej havárie lietadla spoločnosti Egyptair ukázala na výbuch na palube. To pod podmienkou zachovania anonymity povedal agentúre AP jeden z expertov, ktorý vraj pozostatky v káhirskej márnici osobne skúmal.

Kusy tiel boli podľa neho príliš malé, čo vysvetlil tým, že na palube airbusu mieriaceho z Paríža do Káhiry došlo zrejme k explózii. Agentúra Reuters písala, že vyšetrovatelia podľa jej zdrojov zatiaľ nenašli stopy výbušniny.

"Čokoľvek zverejnené na túto tému sú úplne mylné a bezvýznamné domnienky, ktoré nepochádzajú z forenzných úradu," citovala egyptská štátna agentúra MENA šéfa tejto organizácie Hišáma Abdalhamída.

Francúzske médiá v pondelok písali, že odborníci sa čoraz viac prikláňajú k tomu, že za haváriou je technická porucha, k prípadnému teroristickému útoku sa navyše doteraz nikto neprihlásil.

Francúzsky úrad pre bezpečnosť civilného letectva (BEA) dnes nechcel podľa AP komentovať žiadne informácie týkajúce sa tiel obetí. Do márnice v Káhire bolo doteraz prevezených 23 vriec s pozostatkami, ktoré sa teraz experti pokúsia za pomoci testov DNA identifikovať.

Stroj podľa francúzskych vyšetrovateľov vyslal krátko pred pádom sériu varovných signálov o dyme na palube a ďalších možných zlyhaniach počítačového systému. Z týchto signálov ale nie je zrejmé, čo bolo príčinou dymu.

 

Viac o téme: EgyptAirMS804
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu