Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dlhé čakanie ukončené: Pátracie tímy objavili na mori vrak egyptského lietadla

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

KÁHIRA - Egyptským pátracím tímom sa podarilo v stredu objaviť vrak dopravného lietadla spoločnosti EgyptAir, ktoré sa v máji počas letu z Paríža do Káhiry zrútilo do vôd Stredozemného mora so 66 ľuďmi na palube. Informovala o tom tlačová agentúra AP s odvolaním sa na oznámenie egyptskej vyšetrovacej komisie.

Zvyšky havarovaného lietadla identifikovala posádka pátracieho plavidla John Lethbridge, ktoré si najala egyptská vláda, aby sa pokúsilo nájsť čierne skrinky a vrak. Plavidlo identifikovalo trosky lietadla v niekoľkých lokalitách a urobilo aj snímky trosiek. Vyšetrovatelia na základe prvých fotografií nakreslia orientačnú mapu, ktorá bude zaznamenávať lokality trosiek a bude slúžiť na ďalšie pátranie.

Plavidlo je vybavené takisto sonarom (ultrazvukovým zameriavačom) a ďalšími zariadeniami, ktoré dokážu objaviť vrak aj v hĺbke 1830 metrov. Od zmiznutia Airbusu A320 z radarov počas letu z Paríža do Káhiry 19. mája našli na mori len menšie kusy trosiek a telesných pozostatkov. 

Príčina havárie ešte nebola určená. Lode a lietadlá z Egypta, Grécka, Francúzska, Spojených štátov a ďalších krajín pátrajú v Stredozemnom mori severne od egyptského prístavu Alexandria po čiernych skrinkách - záznamníku letových údajov a záznamníku hlasov z kokpitu - ako aj po ďalších telách a častiach lietadla.

Egyptský minister pre civilné letectvo Šaríf Fathí vyjadril presvedčenie, že terorizmus je pravdepodobnejšou príčinou havárie než technické zlyhanie či iná katastrofa. Zatiaľ sa však neobjavil žiaden presvedčivý dôkaz o príčine nešťastia a žiadna skupina sa neprihlásila k tomu, že by na lietadlo zaútočila.

Do médií unikli letové údaje, ktoré naznačili, že senzor zaznamenal v posledných chvíľach letu dym na toaletách a prasklinu na dvoch oknách v kokpite stroja. Egyptskí vyšetrovatelia v nedeľu oznámili, že čas na nájdenie tzv. čiernych skriniek sa kráti, lebo tie prestanú vysielať signál umožňujúci ich lokalizáciu už približne o päť dní.

Čierne skrinky môžu prezradiť, či došlo k technickej chybe, únosu lietadla alebo bombovému útoku. Nájsť skrinky bez signálu je možné, ale oveľa ťažšie.

Viac o téme: LietadloTroskyEgyptAir
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu