Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Tragédia na koncerte pozná páchateľa: Nevinné obete zastrelil neonacista

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ - Víkendová streľba na koncerte na západe Rakúska, pri ktorej zahynuli tri osoby - vrátane páchateľa - a 12 ďalších ľudí utrpelo zranenia, mala "krajne pravicové pozadie". Rakúska verejnoprávna stanica ORF o tom dnes informovala s odvolaním sa na vyhlásenie polície v spolkovej krajine Vorarlbersko, na ktorej území sa táto tragédia odohrala.

Nemenovaný 27-ročný muž bol podľa zverejnených údajov od roku 2010 členom siete neonacistických skinheadov Blood and Honour (Krv a česť). Agentúra APA uviedla, že v minulosti bol osemkrát právoplatne odsúdený za spôsobenie telesnej ujmy, nebezpečné vyhrážanie či porušenie zákona o zbraniach.

V prípade streľby na koncerte organizovanom motorkárskym klubom v meste Nenzing však podľa psychiatra Reinharda Hallera, ktorého cituje ORF, išlo o "klasické" konanie v amoku, keď páchateľ po hádke s partnerkou spustil bezhlavú paľbu, aby si tak uvoľnil frustráciu a agresiu.

Polícia uviedla, že pri streľbe v Nenzingu bol použitý samopal vychádzajúci zo sovietskeho typu Kalašnikov, ktorého držba je v Rakúsku zakázaná, keďže je považovaný za "vojnovú zbraň". Ďalší rovnaký samopal srbskej výroby našli v aute páchateľa, ktorý sa živil ako inštalatér a s partnerkou mal 17-mesačné dieťa.

Obeťami jeho konania sú dvaja muži vo veku 33 a 48 rokov; pochádzali z daného regiónu. Zo spolkovej krajiny Vorarlbersko, kde Nenzing leží, pochádzal taktiež páchateľ, ktorý nakoniec zastrelil aj seba. Medzi zranenými osobami sú 49-ročná žena zo Švajčiarska a 44-ročný muž z Lichtenštajnska.

Viac o téme: KoncertStreľbaRakúsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu