Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Diplomat pašerák: Colníkom tvrdil, že vezie poštu na Slovensko, ale v skutočnosti...tovar na FOTO!

Manželia Liščyšynovci a dodávka plná cigariet. Zobraziť galériu (9)
Manželia Liščyšynovci a dodávka plná cigariet. (Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA - Muž ukrajinskej veľvyslankyne na Slovensku vyrobil poriadny škandál. Keď so svojou dodávkou chcel prejsť hranice, zastavili ho colníci. Pri výzve, aby im umožnil prehliadku, odmietol. Silou mocou sa chcel prehliadke vyhnúť, no nakoniec musel ustúpiť. Keď sa colníci pozreli dovnútra, neverili vlastným očiam.

Cez ukrajinsko-maďarskú hranicu chcel pod rúškom diplomacie prepašovať k nám až šesťdesiat tisíc krabičiek cigariet v hodnote 30 tisíc eur. Muža zadržali ho na ukrajinskej strane, informuje o tom Ukrajinská pravda. Sergej Liščyšyn, manžel prvej tajomníčky ukrajinskej ambasády v Bratislave Oksany Liščyšynovej ich prevážal v dodávke Volkswagen Transporter.

Diplomat pašerák: Colníkom tvrdil,
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: eurointegration.com.ua)

Podľa UNIAN-u došlo k prípadu v sobotu 21. mája. Kontraband prevážalo auto značky VW Transporter. Vodičom auta bol ukrajinský občan, Kyjevčan Serhij Liščyšyn, ktorý je manželom spomínanej ukrajinskej diplomatky a ako jej rodinný príslušník má ukrajinský diplomatický pas.

Zaujímavé je, že muž velvyslankyne odmietol kontrolu z dôvodu, že ide o diplomatický náklad. Colníkom sa podľa ukrajinského webu vyhrážal škandálom a kontaktovaním konzula. Nakoniec im súhlas udelilo ministerstvo zahraničných vecí a colníci mohli začať prehliadať.

Diplomat pašerák: Colníkom tvrdil,
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Facebook)

Podľa UNIAN-u colníci chceli urobiť vizuálnu prehliadku vnútra auta, ktoré však malo tónované sklá, preto požiadali vodiča, aby auto otvoril, čo on odmietol s tým, že preváža diplomatickú poštu a na otvorenie auta na kontrolu potrebuje súhlas nadriadených. Po telefonáte s nimi sa chcel s autom otočiť, čo mu však colníci nedovolili.

Keď nahliadli dnu, uvideli dodávku napratanú cigaretami. Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí dáva od incidentu ruky preč. Nič takéto Sergejovi Liščyšynovi nepovolilo. Podľa Moskaľovej stránky sa Liščyšyn za hranice pokúšal vyviezť viac ako 5500 balení cigariet. Moskaľ spresnil, že sprievodný list, ktorý náklad deklaroval ako diplomatickú poštu, podpísala manželka vodiča. Diplomatická pošta v súlade s medzinárodnými konvenciami nepodlieha colnej kontrole, pripomenul UNIAN.

Náklad v hodnote 30 tisíc eur
Zobraziť galériu (9)
Náklad v hodnote 30 tisíc eur  (Zdroj: eurointegration.com.ua)

Podľa Moskaľa ukrajinské ministerstvo vnútra dalo súhlas na prehliadku podozrivého vozidla. Počas nej colníci objavili spomínaný náklad cigariet. Náklad i auto - spolu v hodnote približne 880.000 hryvien - následne zhabali. Vodič sa k prípadu odmietol vyjadriť, podotkol UNIAN.

Ako informovala ukrajinská colná správa, pri neskoršej hĺbkovej kontrole v nákladnom priestore VW Transporteru našli 56.890 škatuliek cigariet ukrajinskej výroby s ochrannými známkami Ukrajiny: 25.090 škatuliek LD RED, 24.610 škatuliek LD BLUE, 490 škatuliek LD BLUE LIMITED, 6700 škatuliek PALL MALL LOW SMOKE SMEL.

Diplomat pašerák: Colníkom tvrdil,
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Facebook)

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí dnes v Kyjeve potvrdilo, že v Zakarpatskej oblasti bol zadržaný člen rodiny ukrajinského diplomata, ktorý prevážal kontraband cigariet. Námestník rezortu Vadym Prystajko potvrdil, že auto je zadržané, náklad zhabaný. "Zadržaný bol nie diplomat, ani zamestnanec veľvyslanectva, ale člen rodiny a jeho súkromné auto," spresnil. Dodal, že jeho rezort nevydával povolenie na prepravu tejto diplomatickej pošty.

V inkriminovanom aute sa nachádzali dve osoby - obe sú rodinnými príslušníkmi ukrajinského diplomata. Podľa Ukrinform Prystajko nepriamo potvrdil identitu páchateľa pokusu o prevoz kontrabandu, keď ho označil za "občana L." Námestník ministerstva zahraničných vecí podčiarkol, že rezort sa teraz snaží zistiť, akú rolu v "cigaretovom škandále" hral veľvyslanec Ukrajiny v SR Oleh Havaši.

Oksana Liščyšynová
Zobraziť galériu (9)
Oksana Liščyšynová  (Zdroj: Facebook)

Časť zodpovednosti za aféru totiž podľa Prystajka padá aj naňho, lebo "veľvyslanec musí vedieť o tom, čo sa deje na jeho veľvyslanectve. Ak nevedel, to je ďalšia otázka naňho. Ale horšie, a radikálne horšie, by bolo, ak (o tom) vedel. Potom sa obrátime na prezidenta (so žiadosťou o výmenu)". Prystajko dodal, že s Havašim je od soboty večera v kontakte a diplomat tvrdí, že o ničom nevedel.

Prystajko odmietol komentovať obsah listu, ktorý údajne sprevádzal diplomatickú poštu a s ktorého pomocou sa posádka auta snažila prepašovať svoj kontraband a vyhnúť sa colnej kontrole. Spresnil, že colná správa ho zatiaľ jeho rezortu neposkytla. "Ak list aj existuje a ak bol aj podpísaný, ministerstvo zahraničných vecí nedávalo tejto rodine oprávnenie na prepravu diplomatickej pošty". Prystajko dodal, že ministerstvo nebude brániť vo vyšetrovaní prípadu. Zdôraznil, že ak sa potvrdí existencia listu, a tým aj spoluúčasť diplomatky na prípade, "potom ju odvoláme".

Viac o téme: CigaretyPašovanieAmbasádaŠkandálUkrajinaOksana LiščyšynováSergej Liščyšyn
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu